Όσο πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας μελετά να κάνει την ανακοίνωση του νέου φορέα ακόμα και στα τέλη του μήνα ή, το αργότερο, στις αρχές του Ιουνίου -δηλαδή από 26 Μαΐου μέχρι 10 Ιουνίου- στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται οι πιέσεις προς τον Σωκράτη Φάμελλο να πάρει πρωτοβουλίες.

Διαβάστε: Ζαχαριάδης για κόμμα Τσίπρα: "Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο" - "Για να κλείσουμε τον κύκλο πλειοψηφίας της ΝΔ χρειαζόμαστε ενότητα" (Ηχητικό)

Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν μία ενδεχόμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Αλέξη Τσίπρα για εκλογική συνεργασία. Με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με κόμματα, παρά μόνο με προσωπικότητες, το σενάριο αυτό μάλλον δεν έχει πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

Στην περίπτωση αυτή, τα στελέχη που, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν καμία τύχη με το κόμμα Τσίπρα, θα επιμείνουν στην αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου θα κινηθεί αντιπαραθετικά στον νέο πολιτικό φορέα.


Επιφυλακτικός για τις κινήσεις του ως προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται, για την ώρα, επιφυλακτικός στο να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, αφού, όπως φαίνεται, ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς πρέπει να κινηθεί και πώς μπορεί να προκύψει μία συνεργασία με τον νέο κομματικό φορέα του πρώην πρωθυπουργού. Το μόνο που επαναλαμβάνει είναι ότι επιθυμεί τη συνεργασία με τα προοδευτικά κόμματα και, προφανώς, με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Πάππας, πάντως, που ανήκει στην ομάδα των στελεχών που δεν βλέπουν τον εαυτό τους στον νέο φορέα, στις αρχές της εβδομάδας ζήτησε με επιστολή του τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. Με βάση το καταστατικό του κόμματος, εάν ένα μέλος ζητήσει τη συνεδρίαση του οργάνου, αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Έτσι, αναμένεται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσει όλα τα σενάρια.

Σε συνέντευξή του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφισμένη στρατηγική για ευρεία συνεργασία, που απευθύνεται και στον Αλέξη Τσίπρα. Θα πρέπει ο Σωκράτης Φάμελλος, τις επόμενες ώρες, τα επόμενα 24ωρα, να επικοινωνήσει μαζί του, στη βάση των αποφάσεων του κόμματος. Εδώ δεν πρόκειται για μία προσωπική σχέση ή για μία βόλτα που θα καταλήξουν δύο φίλοι να πάνε. Έχει και ο ένας και ο άλλος μια θεσμική ευθύνη».

Ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε ότι η απεύθυνση στον Τσίπρα εντάσσεται στη στρατηγική συνεργασιών που έχει ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Να γίνει ένα στρογγυλό τραπέζι, που να είναι και ο Φάμελλος, ο Τσίπρας, η Κατσέλη, ο Κοτζιάς, ο Κόκκαλης, και να συζητηθούν όλα αυτά», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «λάθος» την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη Βουλή και παραδέχθηκε ότι δεν έχουν μιλήσει από τότε. Ερωτηθείς αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και με συγκεκριμένα πρόσωπα του χώρου, είπε: «Θα εκπλαγώ αν ο Αλέξης Τσίπρας αποστεί από μία πολιτική που την εφαρμόσαμε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και έκανε ένα μικρό κόμμα της αριστεράς κυρίαρχη δύναμη».

Παράλληλα, εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του Γιώργου Βασιλειάδη και του Κώστα Ζαχαριάδη, που πρόκριναν, με διαφορετικούς τρόπους, τη διάλυση ή παύση του ΣΥΡΙΖΑ. «Άκουσα τον Βασιλειάδη να λέει ότι πρέπει να αυτοδιαλυθούν τα συγκροτημένα κόμματα. Ευτυχώς, βγήκε ο Αλέξης και είπε ότι δεν είναι κάτι τέτοιο η στρατηγική του». Για τον Κώστα Ζαχαριάδη είπε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο εκπρόσωπος Τύπου εισηγείται αναστολή του κόμματος».

Την ίδια στιγμή, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα, Θεώνη Κουφονικολάκου, αναφερόμενη στο νέο εγχείρημα Τσίπρα, τόνισε ότι: «Θα ανησυχούσα αν δεν είχαμε αντιδράσει και αν δεν είχαμε αυτό το είδος της κριτικής που περιμένει κανείς όταν προσπαθεί να κάνει ουσιαστική δουλειά. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το τι μπορούμε να περιμένουμε, να περιμένουμε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, ενός νέου κόμματος, ενός κόμματος που θα έχει νέα στελέχη αλλά και στελέχη με την εμπειρία της διακυβέρνησης, ενός κόμματος το οποίο έχει όραμα, έχει ένα συνεκτικό αφήγημα. Κάποια στοιχεία τα έδωσε το Μανιφέστο, ίσως λίγο θεωρητικά, λίγο ακαδημαϊκά. Δεν είναι προγραμματική θέση το μανιφέστο, αλλά από κει και πέρα περιμένετε έναν φορέα ο οποίος έρχεται με την κουλτούρα της υπηρεσίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, γιατί πιστεύουμε πάρα πολύ σ’ αυτό. Συλλογικά και προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας».