Νέο επεισόδιο τουρκικής παρενόχλησης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην Κύπρο για την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το philenews.gr, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό, καθώς και τα αεροσκάφη των Γάλλου και Ολλανδού ομολόγων του, δέχθηκαν ραδιοφωνικές κλήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο του ψευδοκράτους στην περιοχή της Τύμπου.

Τουρκικά μαχητικά παρακολουθούσαν τις πτήσεις

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το philenews.gr, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το ίδιο αεροδρόμιο και ακολούθησαν από ασφαλή απόσταση τα κρατικά αεροσκάφη που μετέφεραν τον Νίκο Δένδια και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας. Η κίνηση αυτή αποτελεί νέα πρόκληση σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά ζητήματα αμυντικής ετοιμότητας και ασφάλειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει δημόσια το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στη Λευκωσία νωρίτερα την ίδια ημέρα, γεγονός που καθιστά την τουρκική ενέργεια ακόμη πιο προκλητική. Παρά το περιστατικό, όλες οι πτήσεις ολοκληρώθηκαν κανονικά και τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, που προβλέπει αμυντική συνδρομή και ανάπτυξη γαλλικών δυνάμεων στο νησί. Παρόμοιες ενέργειες έγιναν από την κατοχική δύναμη και σε προηγούμενες άτυπες συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο.