Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με ορίζοντα τις κάλπες του 2027. Πέρα από την πολιτική στόχευση της ομιλίας, ιδιαίτερη σημασία είχε και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων που εξήγγειλε, το οποίο παραπέμπει ευθέως στην άνοιξη του 2027, όταν και τοποθετούνται χρονικά οι σημαντικότερες φορολογικές παρεμβάσεις, κυρίως προς όφελος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Διαβάστε: ΔΕΘ: Δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες οι μεγάλοι κερδισμένοι από τα μέτρα Μητσοτάκη - Περιορισμένα τα οφέλη για τις επιχειρήσεις


Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση της κυβερνητικής ατζέντας, αλλά έθεσε επί τάπητος και τα βασικά πολιτικά διλήμματα που θα κυριαρχήσουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα, «επέλεξε» τον Αλέξη Τσίπρα ως βασικό πολιτικό αντίπαλο, επιφυλάσσοντάς του, χωρίς να τον κατονομάσει, σειρά πολιτικών αιχμών και ειρωνικών αναφορών.

Μέσα από την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να επανασυνδεθεί με το εκλογικό ακροατήριο που είχε στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 και του 2023. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του στη «Συμφωνία Αλήθειας», τον τίτλο που είχε το γαλάζιο πρόγραμμα στις εκλογές του 2019, την οποία παρουσίασε ως το πολιτικό νήμα που οδηγεί πλέον στη νέα «Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας» του 2027.

Η στόχευση αυτή αποτυπώνεται και στη φυσιογνωμία των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως τα μεσαία στρώματα: ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι και οικογένειες. Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις για τους αγρότες φαίνεται να υπηρετούν έναν διπλό στόχο: αφενός την οικονομική στήριξη του πρωτογενούς τομέα και αφετέρου την προσπάθεια πολιτικής επούλωσης των πληγών που άφησε στην κυβέρνηση και τη ΝΔ η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Πριν από σχεδόν 8 χρόνια υπέγραψα συμφωνία αλήθειας για να πάμε τον τόπο μπροστά. Νομίζω ότι την τήρησα κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβα, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβα. Ο χρόνος που μεσολάβησε, με τροφοδότησε με νέα δύναμη για το νέο μεγάλο άλμα που δικαιούται η Ελλάδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της ομιλίας του. «Στέκομαι τώρα απέναντί σας με μόνη φιλοδοξία να υπηρετήσω το άλμα προς την 4η δεκαετία του 21ου αιώνα, με μία νέα συμφωνία που θα ονομάσω «Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας»», είπε.


Μητσοτάκης ΔΕΘ: Η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση και το μήνυμα της αυτοδυναμίας

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο πρωθυπουργός στο επιχείρημα της κυβερνητικής αξιοπιστίας, αντιπαραβάλλοντάς την με, όπως είπε, «ένα εσωτερικό σκηνικό σύγχυσης από κόμματα και κομματίδια που αδυνατούν να αντιταχθούν πειστικά στις κυβερνητικές δράσεις, αναμασώντας μόνο έωλα συνθήματα». Το δίλημμα που έθεσε είναι, επί της ουσίας, ποια πολιτική δύναμη μπορεί να διασφαλίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, υπερασπιζόμενη τα εθνικά της δίκαια και ενισχύοντας την ασφάλειά της σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας.

Η έμμεση επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφής, με τον πρωθυπουργό να επιστρατεύει ακόμη και τον συμβολισμό του Μετρό Θεσσαλονίκης: «Με απασχολούν μόνο οι ανεύθυνες και ακοστολόγητες υποσχέσεις της. Μου θυμίζουν τον στίχο που ταιριάζει γάντι σε λαοπλάνους, ιδίως σε κάποιον που η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη τον έμαθαν καλά με τα προγράμματα και με το Μετρό του, που ήταν και τα δύο μουσαμάδες. ”Ωραία που τα λες, μα έλα που σε ξέρω”».

Η πολιτική στόχευση της ομιλίας έγινε στη συνέχεια ακόμη πιο καθαρή: η ΝΔ επιχειρεί να οικοδομήσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση πάνω σε μια σύγκριση μεταξύ της κυβερνητικής εμπειρίας και της αξιοπιστίας, από τη μία πλευρά, και των προεκλογικών υποσχέσεων και των σεναρίων κυβερνητικών συνεργασιών, από την άλλη. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο το βασικό δίλημμα που, όπως εκτίμησε, θα τεθεί ενώπιον των ψηφοφόρων: «Το αύριο παραμένει αχαρτογράφητο, οι θάλασσες των διεθνών σχέσεων αγριεύουν. Θα κριθεί σύντομα αν η Ελλάδα θα βρεθεί στην πλευρά όσων άντεξαν στις τρικυμίες ή θα παρασυρθεί στη δίνη εξελίξεων. Η πατρίδα θα έχει ανάγκη από μία ισχυρή κυβέρνηση, που θα την κρατήσει μακριά από την ακυβερνησία ή από κομματικά παζάρια που θα την εγκλώβιζαν στην αδράνεια και στην ατολμία, με ατελείωτες διαβουλεύσεις, ίσες αποστάσεις και συμβιβασμούς. Μιλώ για καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η αναφορά στις «καθαρές λύσεις» λειτουργεί ουσιαστικά ως πολιτική «φωτογραφία» της επιδίωξης για αυτοδυναμία της ΝΔ, απέναντι στα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας ή κυβερνητικών σχημάτων ειδικού σκοπού που κατά καιρούς τίθενται στο δημόσιο διάλογο.


Το άνοιγμα Μητσοτάκη στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απευθυνθεί και σε ένα κρίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος: τους ψηφοφόρους της ΝΔ που είτε έχουν απομακρυνθεί είτε εμφανίζονται απογοητευμένοι από την κυβερνητική πορεία. «Θα συναντηθούμε με πολλούς και ίσως και με κάποιους που μπορεί να απογοητεύσαμε. Να τους θυμίσουμε ότι η ΝΔ ήταν και παραμένει ο μόνος υπεύθυνος εθνικός και κοινωνικός πυλώνας. Θα υπάρξουν και πολίτες που ίσως δουν την Κυριακή της κάλπης ως ευκαιρία να στείλουν ”μήνυμα διαμαρτυρίας”: Ας γνωρίζουν ότι, με μία τέτοια στάση, τη Δευτέρα μπορεί να μην υπάρχει κάποιος να το παραλάβει. Η μάχη είναι μία και θα επιλέξει, την ελπίδα ή την περιπέτεια, χωρίς δικαίωμα στο λάθος, για τον εαυτό τους, για τα παιδιά τους και τον τόπο τους».

Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σαφές μήνυμα συσπείρωσης. Η κυβερνητική πλευρά επιχειρεί να περιορίσει την ψήφο διαμαρτυρίας, παρουσιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση όχι ως απλή καταγραφή κομματικών συσχετισμών, αλλά ως επιλογή ανάμεσα στη σταθερότητα και την πολιτική περιπέτεια.


Το χρονοδιάγραμμα που δείχνει προς την άνοιξη του 2027

Πέρα από τις πολιτικές αναφορές, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει και τον πολιτικό σχεδιασμό μέχρι τις επόμενες κάλπες. Το μεγαλύτερο βάρος των παρεμβάσεων μεταφέρεται στην άνοιξη του 2027, με τις σημαντικότερες φορολογικές ελαφρύνσεις να ενεργοποιούνται κατά την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων.

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2026

• 25 Σεπτεμβρίου 2026: Καταβολή διπλού ενοικίου σε ιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς για το φορολογικό έτος 2024 αναδρομικά.
• 1η Νοεμβρίου 2026: Έναρξη επιστροφής ΕΦΚ αγροτών στην αντλία με νέο σύστημα.
• 30 Νοεμβρίου 2026: Καταβολή επιστροφής ενοικίου (και διπλού ενοικίου για ιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς) για το φορολογικό έτος 2025.
• 30 Νοεμβρίου 2026: Καταβολή επιδόματος 400 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους άνω των 65, ΑΜΕΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.
• Τέλη Δεκεμβρίου 2026: Καταβολή αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ, χωρίς συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς.

Ιανουάριος – Απρίλιος 2027

• 1η Ιανουαρίου 2027: Μηδενισμός συντελεστή φορολόγησης τριτέκνων έως τα 20.000 ευρώ.
• 1η Ιανουαρίου 2027: Τιμαριθμοποίηση αναπηρικών επιδομάτων.
• 1η Ιανουαρίου 2027: Μείωση χρεώσεων ΥΚΩ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις οικιακές παροχές, από 6,9 €/MWh σε 3,45 €/MWh.
• Ιανουάριος 2027: Έναρξη του «Κουμπαρά για τη Νέα Γενιά», του ειδικού επενδυτικού λογαριασμού για βρέφη έως 2 ετών.
• Ιανουάριος 2027: Έναρξη προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙΙ».
• Μέσα Μαρτίου – βεβαίωση ΕΝΦΙΑ: Κατάργηση από το 2027 του ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους και έως 2.200 κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία.
• 1η Απριλίου 2027: Αύξηση κατώτατου μισθού και αντίστοιχη οριζόντια αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, με παράλληλη συμπαράσυρση τριετιών και επιδομάτων.
• 1η Απριλίου 2027: Μείωση κατά 0,5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.


Η μεγάλη φορολογική παρέμβαση της άνοιξης

Το πλέον πολιτικά κρίσιμο κομμάτι του σχεδιασμού τοποθετείται από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουλίου του 2027, δηλαδή κατά την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων. Τότε προβλέπονται μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 884 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος των ελαφρύνσεων να κατευθύνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Συγκεκριμένα:

• Μείωση φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, βάσει της μείωσης που έγινε το φορολογικό έτος 2026, ύψους 402 εκατ. ευρώ.
• Μείωση τεκμηρίων ελευθέρων επαγγελματιών: Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις βάσει κύκλου εργασιών και μισθοδοσίας προσωπικού, κατά τον υπολογισμό ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος, για συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, προβλέπεται επέκταση της μείωσης κατά 50% σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους και ειδικές πρόνοιες για ταξί ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας, με κόστος 170 εκατ. ευρώ.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στην Ελληνική Περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη, με κόστος 82 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του φόρου εισοδήματος ακινήτων, με εισαγωγή ενδιάμεσου συντελεστή 25%, βάσει της μείωσης που έγινε το φορολογικό έτος 2026, με κόστος 90 εκατ. ευρώ.
• Απαλλαγή φόρου εισοδήματος από ιδρύματα και κληροδοτήματα, από τη μεταρρύθμιση που έγινε από το φορολογικό έτος 2026, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο 0% έως τα 20.000 ευρώ, με κόστος 87 εκατ. ευρώ.
• Για τον καθορισμό εξαρτώμενου τέκνου στη φορολογία εισοδήματος, δεν θα συνυπολογίζονται στα 3.000 ευρώ εισοδήματα από συντάξεις θανάτου που λαμβάνει το τέκνο, με κόστος 10 εκατ. ευρώ.
Το πολιτικό ημερολόγιο, επομένως, δεν είναι αποκομμένο από το οικονομικό. Αντιθέτως, οι ημερομηνίες ενεργοποίησης των μέτρων συγκροτούν έναν σαφή οδικό χάρτη προς την άνοιξη του 2027, με τις πλέον ηχηρές φορολογικές παρεμβάσεις να συμπίπτουν με την περίοδο κατά την οποία το εκλογικό σώμα θα βρίσκεται ήδη σε τροχιά κάλπης.