Για «πολιτική συνωμοσία» γύρω από την υπόθεση των Τεμπών έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση και υποστηρίζοντας ότι μια σειρά από «θεωρίες συνωμοσίας» παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αίτημα για την παραίτησή του, στην παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου και ακόμη τεσσάρων προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και στον χρόνο έναρξης της σχετικής δίκης.

Διαβάστε:  Επίθεση Τσίπρα σε Φλωρίδη μετά την παραπομπή Τριαντόπουλου: Οφείλει να παραιτηθεί ή να τον αποπέμψει ο Μητσοτάκης (Βίντεο)

Η αναφορά του Γιώργου Φλωρίδη στη λέξη "μπάζωμα"

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στην επίμαχη δήλωσή του στη Βουλή σχετικά με το «μπάζωμα», για την οποία η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την παραίτησή του. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη φράση αφορούσε πολιτικά πρόσωπα και όχι τους συγγενείς των θυμάτων.

«Η φράση μου ήταν για τους πολιτικούς. Πως μέσα σε αυτό το θολό τοπίο όσοι χρησιμοποιούν τη λέξη μπάζωμα, είναι για τα μπάζα», είπε, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη φράση απομονώθηκε από τα υπόλοιπα λεγόμενά του.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως δεν θα ανακαλούσε τη δήλωσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα άλλαζα κάτι».


Φλωρίδης: "Οι συνωμότες ζητούν από μένα να παραιτηθώ"


Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε ότι όσοι, όπως είπε, συμμετείχαν στην πολιτική συνωμοσία που ο ίδιος καταγγέλλει, ζητούν σήμερα τη δική του παραίτηση. «Οι συνωμότες ζητάνε από μένα, που συνέβαλα να αποκαλυφθεί η συνωμοσία, να παραιτηθώ και όχι αυτοί να ζητήσουν συγγνώμη για όλη αυτή τη συνωμοσία. Ζητάει ο Τσίπρας να παραιτηθώ και όχι αυτοί να ζητήσουν συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ακόμη ότι η αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση των Τεμπών βασίστηκε σε θεωρίες που, όπως είπε, αποδείχθηκαν ψευδείς και είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην κοινωνία η πεποίθηση ότι υπήρξε συγκάλυψη.




Οι καταγγελίες για "πολιτική συνωμοσία"

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Φλωρίδης περιέγραψε τη δική του εκδοχή για όσα ακολούθησαν την τραγωδία των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι δίπλα στην έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος αναπτύχθηκε μια οργανωμένη πολιτική συνωμοσία. «Είχαμε αυτή τη φοβερή τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα. Και εκεί ανέλαβαν οι αρχές της χώρας, όλες, να διερευνήσουν τα αίτια που προκάλεσαν αυτή τη φοβερή τραγωδία. Δίπλα από την υπόθεση αυτή, στήθηκε μια πολιτική συνωμοσία, οργανωμένη, βοηθούμενη από το εξωτερικό», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη «συνωμοσία» είχε συγκεκριμένα στάδια. Αρχικά, όπως είπε, διακινήθηκε ο ισχυρισμός ότι υπήρχαν 53 επιβάτες που δεν είχαν εντοπιστεί, καθώς και αναφορές για τρία βαγόνια που είχαν χαθεί. Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι υπήρχε παράνομο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία, το οποίο ήταν εύφλεκτο και συνδεόταν με την έκρηξη.


"Πολιτικές δυνάμεις οργάνωσαν μια συνωμοσία για να πληγεί η κυβέρνηση"

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί χρησιμοποιήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις με στόχο, όπως είπε, να πληγεί η κυβέρνηση. «Έκανα μια σκληρή αντιπαράθεση απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίοι οργάνωσαν μια συνωμοσία, που αποδείχτηκε ψέμα, προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση», ανέφερε. Όπως είπε, η συζήτηση γύρω από την υπόθεση οδήγησε μεγάλο μέρος της κοινωνίας να πιστέψει ότι είχε συμβεί κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και ότι υπήρχε συγκάλυψη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις μεγάλες κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι πριν από αυτές ενεργοποιήθηκαν 50.000 λογαριασμοί στο διαδίκτυο από χώρα του εξωτερικού. «Η μεγαλύτερη επέμβαση που μπορεί να κάνεις μέσα στην κοινωνία είναι να πας στο συναίσθημα επάνω και να πατήσεις εκεί. Εκεί λοιπόν πάτησαν. Ο κόσμος βγήκε άδολα στους δρόμους πιστεύοντας ότι εδώ κάτι φοβερό είχε γίνει και αυτό όλο αποδείχτηκε», δήλωσε.


Τι είπε για την παραπομπή Τριαντόπουλου

Αναφερόμενος στην παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου και ακόμη τεσσάρων προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο για την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, ο Γιώργος Φλωρίδης στάθηκε στο περιεχόμενο του βουλεύματος. Όπως υποστήριξε, το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν η επέμβαση στον χώρο του δυστυχήματος οδήγησε πράγματι στην απώλεια στοιχείων. «Η αλλοίωση στον χώρο έχει νόημα να τη συζητάμε εάν όντως οδήγησε στην αλλοίωση των στοιχείων, ή η επέμβαση στον χώρο έγινε όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο», ανέφερε. Μάλιστα, έκανε αναφορά και στο δυστύχημα στην Ισπανία, λέγοντας ότι και εκεί χρησιμοποιήθηκαν σκαπτικά μηχανήματα και γερανοί για την επέμβαση στον χώρο.


"Υπάρχει αναφορά στο τι στοιχεία στερήθηκαν;"

Σχολιάζοντας την αναφορά του βουλεύματος ότι οι συγγενείς στερήθηκαν κρίσιμο αποδεικτικό υλικό, ο υπουργός έθεσε το ερώτημα ποια συγκεκριμένα στοιχεία ήταν αυτά. «Υπάρχει αναφορά στο τι στερήθηκαν; Και εγώ μπορώ να υποθέσω πως θα πέσει ένας μετεωρίτης στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη δεν είναι επιλεκτική και πως βασίζεται στην ανάκριση που έχει ολοκληρωθεί και στα στοιχεία της δικογραφίας. «Στη δικογραφία υπάρχει το σύνολο των στοιχείων που μπορούσε να βρει μια έρευνα. Όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη διερεύνηση του δυστυχήματος, με βάση το ανακριτικό υλικό, έχουν εξεταστεί», ανέφερε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η παραπομπή δεν αφορά, όπως είπε, εντολή του συγκεκριμένου κατηγορουμένου για να γίνει κάποια ενέργεια, αλλά το γεγονός ότι δεν φρόντισε να αποτραπεί μια ενέργεια από την οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να χαθούν στοιχεία.



Μέσα στο 2026 η έναρξη της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο

Σε ό,τι αφορά τη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε ότι, με βάση τις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2026. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τώρα ο χρόνος ολοκλήρωσής της, καθώς το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει το υλικό της υπόθεσης και να ακούσει τους μάρτυρες. «Ο χρόνος εξαρτάται από όλους αυτούς που θα προσέλθουν και από τον αριθμό των δικηγόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.