Οι "μεταγραφές" της πολιτικής: Πρόσωπα που άλλαξαν στρατόπεδο και άφησαν το στίγμα τους στη Μεταπολίτευση
Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο
Ιδεολογίες, προσωπικές φιλοδοξίες, υπολογισμοί και νέες συμμαχίες μπλέκονται σε ένα διαρκές παιχνίδι μετακινήσεων στην πολιτική
Οι μεταγραφές στην πολιτική, από το ένα κόμμα στο άλλο, δεν είναι ούτε καινούργιο φαινόμενο ούτε απλές αλλαγές κομματικής στέγης. Από το ένα στρατόπεδο στο άλλο, οι διαδρομές των πολιτικών προσώπων φέρνουν στο φως, πόσο λεπτές είναι οι διαχωριστικές γραμμές και πόσο εύκολα μετακινούνται τα όρια μεταξύ διαφορετικών πολιτικών χώρων. Ιδεολογίες, προσωπικές φιλοδοξίες, πολιτικοί υπολογισμοί και νέες συμμαχίες μπλέκονται σε ένα διαρκές παιχνίδι μετακινήσεων. Οι μεταγραφές έχουν, λοιπόν, παρελθόν, έχουν παρόν και πιθανότατα θα έχουν και μέλλον - όσο υπάρχουν πολιτικοί που αλλάζουν στρατόπεδο και κόμματα που είναι πρόθυμα να τους υποδεχθούν.
Οι "μεταγραφές" της πολιτικής: Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης οι πρώτες μετακινήσεις
Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης υπήρξαν οι πρώτες μετακινήσεις, οι οποίες ωστόσο κορυφώθηκαν στα χρόνια του Μνημονίου με τη συγκεκριμένη περίοδο - 2009 έως τις εκλογές του 2012 - να χαρακτηρίζεται από τις πιο ραγδαίες πολιτικές μεταβολές που είχαν καταγραφεί. Παράλληλα υπήρξαν και δύο περιπτώσεις βουλευτών οι οποίες έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση αλλά και με την αποχώρηση τους οδήγησαν στην πτώση της. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κατσίκη ο οποίος ως βουλευτής της Δημοκρατικής Αναγέννησης το 1990 προσχώρησε στη ΝΔ επιτρέποντας στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά και τον Γιώργο Συμπιλίδη ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε για να προσχωρήσει στην Πολιτική Άνοιξη με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης το 1993.
Οι πρώτες μετακινήσεις έλαβαν χώρα προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 και συγκεκριμένα όταν μετά τις εκλογές του '77 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο ανοίγματος του «Εθνάρχη» προς το χώρο του Κέντρου. Μάλιστα ανέλαβε το υπουργείο Συντονισμού, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο άλλοτε ηγέτης της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Μαύρος προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος συνεργάστηκε τη δεκαετία του 80 με το ΠΑΣΟΚ αρχικά ως βουλευτής και στη συνέχεια ως ευρωβουλευτής, ενώ στα χρόνια του Μνημονίου εξελέγη αρχικά βουλευτής και στη συνέχεια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία ακόμη ηχηρή μεταγραφή ήταν αυτή του Γιάννη Μπούτου, ο οποίος είχε φύγει από τη Νέα Δημοκρατία για να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ. Τα επόμενα χρόνια καταγράφηκαν και άλλες μετακινήσεις από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ.
Οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτή του αείμνηστου Στέφανου Μάνου αλλά και του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Αμφότεροι είχαν κορυφαία υπουργικά χαρτοφυλάκια κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης οι μετακινήσεις τόσο της Μαρίας Δαμανάκη, μια εκ των «φωνών» του Πολυτεχνείου από τον Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε πολλές συζητήσεις, ενώ την ίδια διαδρομή είχε ακολουθήσει και ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Η κινούμενη "άμμος"
Η είσοδος της Ελλάδας στο Μνημόνιο, το 2010 έφερε μοιραία ανατροπές και στο πολιτικό σκηνικό με τον όρο «Αποστασία» να επιστρέφει στην επιφάνεια εξαιτίας των συνεχόμενων μετακινήσεων. Ειδικότερα την περίοδο 2009-12 δημιουργήθηκαν δύο ΚΟ (ΔΗΜΑΡ - ΑΝΕΛ). Η ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκε από 10 βουλευτές που είχαν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ(Κουβέλης, Τσούκαλης, Ψαριανός, Λεβέντης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αμοιρίδης, Βουδούρης, Θεοδωρίδης, Μιχελογιαννάκης, Οικονόμου, Παπαμανώλης) ενώ οι ΑΝΕΛ δημιουργήθηκαν από 10 βουλευτές που έφυγαν από τη ΝΔ (Καμμένος, Σταμάτης, Μελάς, Μαρκόπουλος, Γαληνός, Γιαννάκης, Ζώης, Ιατρίδη, Κόλλια-Τσαρουχά, Κουντουρά).
Τέσσερις «γαλάζιοι» βουλευτές είχαν προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία που είχε συγκροτήσει η Ντόρα Μπακογιάννη (πέραν αυτής οι υπόλοιποι ήταν: Αυγενάκης, Μαρκογιαννάκης, Κοντογιάννης), ενώ οκτώ βουλευτές που είχαν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ είχαν προσχωρήσει στην Κοινωνική Συμφωνία (Κατσέλη, Καστανίδης, Μίχος, Δημητρουλόπουλος, Κασσάρας, Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακοπούλου, Τεκτονίδου). Άλλοι κινήθηκαν κατά μόνας: Αρια Αγάτσα (από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ), Αννα Βαγενά (από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ του 2015), ο Κώστας Κιλτίδης (από τη ΝΔ στον ΛΑΟΣ), ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Σοφία Σακοράφα (από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα η τελευταία υπήρξε και βουλευτής του ΜέΡΑ 25 από το 2019 έως το 2023.
Μετά τις εκλογές του 2012 είχαμε ένα νέο κύμα ρευστοποίησης του κοινοβουλευτικού σκηνικού. 20 βουλευτές που προέρχονταν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησαν την Κ.Ο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών: (Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Βουδούρης, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Ιατρίδη, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Κουράκος, Μακρή, Μελάς, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νταβρής, Παραστατίδης, Τατσόπουλος, Τζάκρη, Νικολόπουλος, Λοβέρδος, Σταυρογιάννης).
Οι μεταπηδήσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Στη ΝΔ βρέθηκαν οι Χάρης Θεοχάρης και Ιάσων Φωτήλας (είχαν εκλεγεί με το Ποτάμι), ο Γιώργος Κατσιαντώνης (είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων), ο Βασίλης Οικονόμου (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης είχε προσχωρήσει η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, ενώ το δρόμο για το ΠΑΣΟΚ είχαν πάρει ο Ιλχάν Αχμέτ (είχε εκλεγεί με το Ποτάμι), ο Γιώργος Καρράς (είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων).
Οι τελευταίες μετακινήσεις είχαν ως κοινό παρανομαστή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια έζησε την απόλυτη ρευστοποίηση. Και αυτό διότι ένα μεγάλο μέρος της Κ.Ο του κόμματος επέλεξε άλλες πολιτείες. Αρχικά 11 βουλευτές συγκρότησαν την Κ.Ο της Νέα Αριστερά, η οποία διαλύθηκε πριν λίγους μήνες (Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου) ενώ πέντε ακόμη προσχώρησαν στο Κίνημα Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, με τέσσερις εξ’ αυτών να αποχωρούν και από εκεί (Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη).
Επίσης στο ΠΑΣΟΚ προσχώρησαν τόσο η Ράνια Θρασκιά όσο και ο Πέτρος Παππάς, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι βρίσκονται η Νίνα Γ. Κασιμάτη, ο ναύαρχος ε.α Ευάγγελος Αποστολάκης, η Γιώτα Πούλου αλλά και η Μυρτώ Κοροβέση. Οι δύο πιο πρόσφατες μεταγραφές έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα στην αξιωματική αντιπολίτευση προσχώρησαν ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Μιχάλης Χουρδάκης.
En