Ψαράδες τα έψαλαν στον Τσίπρα: "Δεκάδες τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά ύδατα, έχεις ευθύνη, έλεγες ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα" (Βίντεο)
Διαμαρτυρία αλιέων
Αλιείς στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι τουρκικά αλιευτικά δραστηριοποιούνται ακόμη και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ ένταση προκλήθηκε όταν του καταλόγισαν "μερίδιο ευθύνης"
Καταγγελίες από παράκτιους αλιείς και επαγγελματίες του κλάδου των γρι-γρι για τη δράση τουρκικών αλιευτικών ακόμη και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης συναντήθηκε με εκπροσώπους του κλάδου που βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες στο λιμάνι της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έχει καταστήσει το επάγγελμά τους μη βιώσιμο. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στα οικονομικά προβλήματα, καθώς οι αλιείς έθεσαν το ζήτημα της παρουσίας τουρκικών αλιευτικών στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ σε κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση όταν ένας από τους παρευρισκόμενους καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα «μερίδιο ευθύνης».
Διαβάστε: Αλέξης Τσίπρας: Η "θερμή" απάντηση της δημάρχου του Βερολίνου Ελίφ Εράλπ - "Ευγνώμονες που έχουμε φίλους σαν εσένα"
Αλέξης Τσίπρας: Οι καταγγελίες των αλιέων για τα τουρκικά σκάφη
Οι εκπρόσωποι των αλιέων υποστήριξαν κατά τη συνάντηση ότι σε καθημερινή βάση εκατοντάδες τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναφέροντας συγκεκριμένα περιοχές γύρω από νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος και τα Ψαρά. Παράλληλα, έδειξαν στον Αλέξη Τσίπρα φωτογραφίες από ραντάρ που είχαν στα κινητά τους, υποστηρίζοντας ότι ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία τουρκικών αλιευτικών και στα διεθνή ύδατα του Βόρειου Αιγαίου. «Είναι τρεις Έλληνες και 400 Τούρκοι» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ένας από τους αλιείς προχώρησε ακόμη στην καταγγελία ότι στις 10 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, σε απόσταση τεσσάρων μιλίων από τη Θάσο, Τούρκοι ψαράδες επιχείρησαν να απομακρύνουν Έλληνες αλιείς πυροβολώντας με καραμπίνες.
"Έχετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης" – Η αντίδραση Τσίπρα
Η συζήτηση πήρε πιο έντονο χαρακτήρα όταν ο Παν. Μαυρίδης αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα. «Έχετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης» του είπε, με τον Αλέξη Τσίπρα να αντιδρά και να τον καλεί να σταματήσει την προπαγάνδα. «Ούτε πρόεδρος είμαι, ούτε σε κανένα κόμμα ανήκω» απάντησε ο κ. Μαυρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε έναν κλάδο που, όπως υποστήριξε, «μας κυνηγάνε όλοι».
Η χρηματοδότηση της αλιείας και η απάντηση "Δίκιο έχεις"
Οι αλιείς έθεσαν στον Αλέξη Τσίπρα και το ζήτημα της κατανομής των χρημάτων προς τον κλάδο. «Κι εσείς ως κυβέρνηση είχατε 118 εκατ. ευρώ για την αλιεία αλλά τα 64 πήγαν στην ιχθυοκαλλιέργεια και μόνον 4 σε εμάς. Τώρα είναι 519 εκατ. και πάλι στην ιχθυοκαλλιέργεια θα πάνε. Αν δεν μας θέλουν να βγούμε να μας το πούνε» του ανέφερε ο κ. Μαυρίδης. Σε αυτή την τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δίκιο έχεις». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ οι παράκτιοι αλιείς και οι επαγγελματίες των γρι-γρι συνεχίζουν την κινητοποίησή τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχοντας ως βασικό αίτημα την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους που, σύμφωνα με τους ίδιους, επιβαρύνει καθοριστικά τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους.
En