Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: "Εκλάπησαν από τον Έλγιν - Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την ενοποίησή τους"
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
"Ξεκάθαρα κλεμμένα από τον Λόρδο Έλγιν" τα Γλυπτά του Παρθενώνα, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως η Ελλάδα θα αυξήσει "την ένταση των διεκδικήσεων" για την επανένωση του Μνημείου
Την πρόθεση της Αθήνας να εντείνει τη διεκδίκηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόσο απέναντι στο Βρετανικό Μουσείο όσο και στη βρετανική κυβέρνηση, εξέφρασε την Τρίτη (06.10.2026) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα» να υπάρξει πρόοδος και συνδέοντας πλέον το ζήτημα και με τη συζήτηση για στενότερες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον συγγραφέα Ντάνιελ Μέντελσον στο πλαίσιο του συνεδρίου «Διάλογοι για την Αθήνα: Από τον μύθο στη σύγχρονη πόλη», που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα», στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαρακτήρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ξεκάθαρα κλεμμένα από τον Λόρδο Έλγιν», υπογραμμίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ως προς το ζήτημα της ιδιοκτησίας τους.
Μητσοτάκης: "Προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο "ενοποίηση" αντί για "επιστροφή" - Ο Παρθενώνας είναι παγκόσμιο σύμβολο
Ειδικότερα, σε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και για την ενδεχόμενη πρόοδο που μπορεί να έχει γίνει όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο, ο πρωθυπουργός θέλησε να υπενθυμίσει ότι το πρώτο αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα έγινε το 1836 κι ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.Ο πρωθυπουργός επέμεινε στον όρο «ενοποίηση» αντί της «επιστροφής», εξηγώντας ότι τα Γλυπτά αποτελούν μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς πρόκειται για τμήματα ενός ενιαίου μνημείου που διαμελίστηκε.
«Προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο «επανένωση» αντί για τον όρο «επιστροφή» επειδή θεωρώ ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια μοναδική περίπτωση. Ήταν ουσιαστικά μέρος ενός μνημείου που διαμελίστηκε, ήταν καθαρά κλεμμένα από τον λόρδο Έλγιν και δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί πραγματικά να αμφισβητήσει σε ποιον ανήκουν. Αλλά το ζήτημα ξεπερνά το θέμα της ιδιοκτησίας.
Ο Παρθενώνας είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και όχι μόνο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι εμφανίζεται στο σήμα της UNESCO. Είπε επίσης πως είναι ένα «μοναδικό μνημείο που αφηγείται την ιστορία της πρώτης δημοκρατίας στην ιστορία».
Υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή που η δημοκρατία δέχεται προκλήσεις από δεξιά και από αριστερά αυτή η ιστορία έχει μια παγκόσμια πολιτική αντήχηση. Για αυτό και νομίζω ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι τόσο επίκαιρο θέμα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα μοναδικό, ξεχωριστό ζήτημα».
"Θα αυξήσουμε την ένταση των διεκδικήσεών μας" - Η πρόταση "win-win" στο Βρετανικό Μουσείο
Απαντώντας σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων είπε με ειλικρίνεια ότι δεν έχουν προχωρήσει. «Θα ενισχύσουμε ξεκάθαρα την ένταση των απαιτήσεών μας όχι μόνο απέναντι στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και στη βρετανική κυβέρνηση» υπογράμμισε. Τόνισε ότι απαιτείται μία εξαίρεση, μία αλλαγή στον νόμο αποδέσμευσης και ανέφερε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν αδιαμφισβήτητα υπέρ της επιστροφής.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο μια μοναδική πολιτιστική συνεργασία με πρόσβαση σε προσωρινές εκθέσεις ελληνικών θησαυρών που δεν έχουν φύγει ποτέ από τη χώρα, μια πρόταση που χαρακτήρισε ως «win-win». Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη διαδικασία ανακαίνισής του, η οποία, όπως είπε, δημιουργεί τη δυνατότητα αξιοποίησης αντικειμένων της συλλογής του στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας «πολιτιστικής διπλωματίας». «Θα υποστήριζα αυτό το επιχείρημα πολύ κατηγορηματικά στον Βρετανό Πρωθυπουργό όταν τον συναντώ», σημείωσε.
"Έχει έρθει η ώρα για την επανένωση" - Η σύνδεση με τη συζήτηση ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρώπη
Τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα, η βρετανική κοινή γνώμη να υποστηρίξει την επανένωση των γλυπτών και είναι τώρα η ώρα να ασκηθεί πίεση σε αυτή την κατεύθυνση.
Ολοκληρώνοντας επεσήμανε ότι για όσους είδαμε το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή οικογένεια είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια του βρετανού πρωθυπουργού ότι θα φανταζόταν μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης. «Τα γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι επίσης μέρος αυτής της συζήτησης», ανέφερε επισημαίνοντας ότι είναι και ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη.
«Νομίζω ότι ξεκάθαρα ανήκουν εδώ αλλά μετά υπάρχει κι ένα άλλο επιχείρημα που αφορά στο τι ανήκει τελικά στα μουσεία», ανέφερε ο Ντάνιελ Μέντελσον, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει και μια συμβολική διάσταση σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχει να κάνει συνολικά με τον ελληνικό πολιτισμό.
Η "Οδύσσεια" του Νόλαν και το νέο ενδιαφέρον για τον Όμηρο
«Δεν μπορώ παρά να είμαι ευχαριστημένος για την επιτυχία της Οδύσσειας» ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με την ταινία του Νόλαν.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αν και δεν είναι κριτικός τέχνης, είναι ευχής έργον να κινηματογραφούνται ταινίες στη χώρα μας και ότι όσο γινόμαστε μέρος του δημιουργικού κύκλου και στον τομέα του κινηματογράφου τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα μας. Σημείωσε ότι η μεγάλη εμπορική επιτυχία της ταινίας αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για τις κλασσικές ελληνικές σπουδές, κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η ταινία μόνο καλό μπορεί να κάνει στην Ελλάδα γιατί «ως χώρα δεν έχουμε δώσει μόχλευση όσο θα μπορούσαμε στην ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά μας» και τόνισε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διαφήμισης της Ελλάδας από μια ταινία που έχει εν μέρει γυριστεί και στη χώρα μας.
Σχολιάζοντας ο Ντάνιελ Μέντελσον επεσήμανε ότι η ταινία έχει πράγματι προκαλέσει ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
"Η Αθήνα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα ζωντανό μουσείο"
Σε ερώτηση σχετικά με τους δημόσιους χώρους στην Αθήνα, το πρόβλημα της έλλειψης στέγης, την υπερπληθώρα αυτοκινήτων και κίνησης και το κατά πόσο η Αθήνα θα μπορούσε να επανεφεύρει την «Αγορά», με μια ευρύτερη έννοια, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Αθήνα είναι μια συναρπαστική πόλη με μια μοναδική ιστορία.
Αναγνώρισε ότι αναπτύχθηκε χαοτικά στις δεκαετίες του '50 και '60 χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα ζωντανό μουσείο.
Είπε ότι οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν περιορίζονται από την ίδια τη φύση της πόλης. Αναφέρθηκε ωστόσο στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ώστε οι χώροι να είναι προσβάσιμοι όχι μόνο στους τουρίστες αλλά και στους ίδιους τους Αθηναίους.
Τόνισε ότι πρέπει να δούμε νέες ευκαιρίες προς τη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι ζώνες πρασίνου θα διατηρηθούν και θα είναι πλήρως προσβάσιμες σε όλους.
Υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν είχε κρίση στέγασης κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά τώρα διαχειριζόμαστε ουσιαστικά τις παρενέργειες αυτού που είναι ουσιαστικά μια θετική εξέλιξη.
«Είμαστε μία από τις λίγες κυβερνήσεις, αν όχι η μοναδική κυβέρνηση που παρέχει άμεση στήριξη ενοικίου σε κάθε Έλληνα που νοικιάζει ένα ακίνητο ως κύρια κατοικία στην Ελλάδα», πρόσθεσε. Επεσήμανε ωστόσο ότι το θέμα αφορά και την προσφορά που πρέπει να αυξηθεί και αναφέρθηκε στο θέμα των παλιών πολυκατοικιών στην Αθήνα.