του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ήταν 21 Δεκεμβρίου του 2013. Ο Βύρων Πολύδωρας καταψηφίζει τον ΕΝΦΙΑ και τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχονται το “ΟΧΙ” του με θερμό χειροκρότημα. Η σχέση Πολύδωρα-ΣΥΡΙΖΑ μόλις είχε αρχίσει να χτίζεται. Έναν χρόνο αργότερα έρχεται η δεύτερη μεγάλη άρνηση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Βύρωνα Πολύδωρα σε πρόταση της Ν.Δ αυτή τη φορά με την μη υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Βουλή διαλύεται, επαναπροκηρύσσονται εκλογές και στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη αρχίζουν να ακούγονται έστω δειλά οι πρώτες φωνές πως ο Πολύδωρας θα μπορούσε να είναι η πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Τσίπρα-Πολύδωρα είχε ήδη ανοίξει όμως το γεγονός που έφερε τις δύο πλευρές ακόμα πιο κοντά ήταν το νομοσχέδιο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Πολύδωρας θεώρησε πως το νομοσχέδιο ήταν η συνέχεια του νόμου Καραμανλή για τον βασικό μέτοχο και υποστηρίζοντας πως αποτύπωνε όσα ο ίδιος έλεγε επί δεκαετίας για την ασυδοσία στο τηλεοπτικά τοπίο και τους “νταβατζήδες” έσπευσε να το στηρίξει ανοικτά με δημόσια δήλωση.

Η κυβέρνηση η οποία έψαχνε εναγωνίως δεξιό στήριγμα στο νομοσχέδιο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είδε με καλό μάτι στις 11 Φεβρουαρίου τη δήλωση υποστήριξης του Βύρωνα Πολύδωρα η οποία όπως φάνηκε ικανοποίησε τόσο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα το parapolitika.gr δύο μόλις ημέρες μετά τη δήλωση Πολύδωρα ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ζήτησε να δει τον κ. Πολύδωρα για να τον ευχαριστήσει με τη συνάντηση να πραγματοποιείται βραδινή ώρα στο γραφείο που διατηρεί ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής στο κτήριο επί της οδού Σέκερη και κρατήθηκε μυστική. Εκείνη η συνάντηση διήρκεσε περισσότερη της μισής ώρας και έγινε σε εγκάρδιο κλίμα με τον Βύρωνα Πολύδωρα να ξεκαθαρίζει στον κ. Παππά πως η δήλωση έγινε διότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής θεώρησε πως το νομοσχέδιο ήταν στα μέτρα όσων πρέσβευε επί χρόνια για την ασυδοσία στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Πολύδωρα έμεινε ανοικτός με αποτέλεσμα το όνομα του πρώην Προέδρου της Βουλής να “παίζει” ακόμα και στα σενάρια ανασχηματισμού.

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Πρωθυπουργός με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον κ. Πολύδωρα ενημερώνοντάς τον για την πρόθεσή του. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα με τον κ. Πολύδωρα να επαναλαμβάνει ένα μήνυμα που φαίνεται πως είχε στείλει εδώ και καιρό στο Μαξίμου στο πλαίσιο της επικοινωνίας των δύο πλευρών : “Αν πρόκειται για κάτι εθνικό είμαι εδώ να βοηθήσω. Δεν με νοιάζουν τα Υπουργεία , ούτε παρακαλώ για τίποτα τέτοιο”.

Το όνομα Πολύδωρα “κλείδωσε” χθες μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τον Άη Στράτη και σε αυτό φαίνεται πως μέτρησαν τόσο η άριστη σχέση που διατηρεί ο κ. Πολύδωρας με τον Πάνο Καμμένο όσο και η εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό του ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.