Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή, με τίτλο «Είναι ένας άλλος κόσμος εφικτός;», ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας και Κούβας, Νίκος Συρμαλένιος, διερωτάται «αν μπορούν να συντονιστούν μια σειρά χώρες που συμμετείχαν στον αποχαιρετισμό του Φιντέλ σε αντινεοφιλελεύθερες πολιτικές για να αλλάξουν τις τύχες της ανθρωπότητας;».

Φανερά συγκλονισμένος από το ταξίδι του στην Κούβα ο κ. Συρμαλένιος αφού μεταφέρει την εμπειρία, γράφει:

«Μέσα σ' αυτή την ατμόσφαιρα και τη συνάντηση των ηγετών του κόσμου, μου γεννήθηκαν ερωτήματα για την πορεία της ανθρωπότητας υπό το κράτος των εξελίξεων στη δική μας ήπειρο καθώς και του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

»Διερωτώμαι λοιπόν. Είναι δυνατόν στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, όπου ο νεοφιλελευθερισμός επικρατεί σε μεγάλη κλίμακα, να υπάρξει μια άλλη προοπτική της παγκοσμιοποίησης; Μπορούν να συντονιστούν μια σειρά χώρες που συμμετείχαν στον αποχαιρετισμό του Φιντέλ σε αντινεοφιλελεύθερες πολιτικές για να αλλάξουν τις τύχες της ανθρωπότητας;»

Ενώ συνεχίζει το συλλογισμό του και δειρωτάται: «Πώς είναι δυνατόν να υποκλίνονται όλοι στο έργο και επαναστατική πορεία του Φιντέλ και ταυτόχρονα η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση να κρατά καλά και να ενισχύεται; Πώς είναι δυνατόν οι συσχετισμοί να ενισχύονται υπέρ των δυνάμεων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, υπέρ των ακροδεξιών δυνάμεων, όταν η πλειοψηφία των χωρών αντιτίθεται;».

Ο ίδιος πάντως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το γεγονός ότι, πέρα από τις διακηρύξεις, υπάρχει η κρατική πολιτική, δηλαδή τα συμφέροντα της κάθε χώρας, που υπερισχύουν σαφώς των εκάστοτε διακηρύξεων. Οι κρατικές πολιτικές υπεράνω των ιδεολογικών κατευθύνσεων».