Με κλειστά τα χαρτιά του  θα καθίσει  στο τραπέζι του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς η κυβέρνηση  θέλει να ξεκινήσει την  συζήτηση για  την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από μηδενική βάση.  Για τον λόγο αυτό άλλωστε  ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει  τις προτάσεις της κυβέρνησης  στη επιστολή που απέστειλε  προς τους θεσμούς.

Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν αφενός να μην δημοσιοποιηθούν  οι ελληνικές θέσεις μέσω διαρροών στα ξένα έντυπα  ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο  μια ατέρμονη  συζήτηση στο εσωτερικό  της χώρας και αφετέρου να προσέλθει στην συζήτηση της Πέμπτης κρατώντας κάποιους άσους στο μανίκι του.

Όπως έλεγαν μάλιστα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου η λογική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη συζήτηση είναι η λογική  της αμοιβαιότητας. «Μπορούμε να ξανασυζητήσουμε κάποια πράγματα εφόσον και η άλλη πλευρά είναι  διατεθειμένη να υποχωρήσει και αυτή έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Καθώς μάλιστα στην συζήτηση θα μπουν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η διαπραγμάτευση αποκτά άλλη δυναμική αφού  ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειώσει και τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβε πάντως την ικανοποίηση του για τα ευρωπαϊκά σχόλια τα οποία  χαρακτήρισαν καλά διατυπωμένη την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου  επισημαίνοντας ωστόσο πως θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμεναν ότι για πρώτη φορά πριν ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις  υπάρχουν από επίσημα χείλη κολακευτικά σχόλια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ακόμα έδιναν ιδιαίτερη βάση  στην απόφαση του ESM να ξεμπλοκάρει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λέγοντας ότι πλέον ο αρχηγός  της ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση

«Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης.
Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά.»