Παρών δηλώνει για τις εκλογές του 2019 και για την Περιφέρια Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς, πετυχημένος Δήμαρχος Βύρωνα επί 12 χρόνια, μέχρι πρότινος Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στενός συνεργάτης του Κώστα Μπακογιάννη, και Περιφερειακός Σύμβουλος σήμερα Αττικής, σε πρόσφατη συνέντευξη του σε γνωστό ναυτιλιακό περιοδικό. Ο δραστήριος αλλά και απρόβλεπτος αυτοδιοικητικός, που το 2010 απέρριψε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στην Περιφέρεια Αττικής γιατί όπως δήλωνε τότε «...δεν είχε ολοκληρώσει το έργο του στον Δήμο Βύρωνα...», και το 2014 αρνήθηκε να συνταχθεί με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κουμουτσάκου, δηλώνοντας ευθαρσώς και δημόσια ότι «..δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κομματικό ψηφοδέλτιο και να κάνει τον λαγό του οποιουδήποτε εν δυνάμει Βουλευτή του Λεκανοπεδίο...», δίνει σήμερα την μάχη του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κόντρα στην Ρένα Δούρου και την Περιφερειακή της Αρχή.

Ακόμα και εκείνοι που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις μαζί του, παραδέχονται ότι η συγκρότηση του, ο δημόσιος λόγος του και κυρίως οι γνώσεις του και η εμπειρία του σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεχωρίζει, και αυτό είναι ορατό σε κάθε συνεδρίαση του Συμβουλίου. Ο ίδιος αποφεύγει να ανοίξει τελείως τα χαρτιά του, παρα ταύτα όσοι τον γνωρίζουν και παρακολουθούν χρόνια την πορεία του, παραδέχονται ότι πρόκειται για έναν μετριοπαθή αλλά παθιασμένο αυτοδιοικητικό, που αρνείται σθεναρά εδώ και χρόνια την οποιαδήποτε ανάμιξη του με την κεντρική πολιτική σκηνή, και που μελετά προσεχτικά την κάθε του κίνηση.

Πρόσφατα και σε εκπληξη πολλών, επέλεξε να κλείσει την συνεργασία του με τον Κώστα Μπακογιάννη, του οποίου παραμένει στενός συνεργάτης (σύμβουλός το άμισθος σε θέματα Διεθνλων Σχέσεων) και σίγουρα καθημερινός του συνομιλητής, και να επιστρέψει στην Αττική και στον ιδιωτικό τομέα, μετά μάλιστα από 19 χρόνια στην Δημόσια Διοίκηση μέσα από θεσμικές και επαγγελματικές διαδρομές. Πολλοί έχουν ερμηνεύσει την επιλογή του σαν κίνηση στρατηγικής σημασίας με στόχο την ενασχόλησή του στο 2019 με τις Περιφερειακές Εκλογές στην Αττική και την κάθοδο του ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, γεγονός που ο ίδιος ούτε διαψεύδει αλλά ούτε και παραδέχεται.

Παρα ταύτα ειναι γνωστο οτι ο Νίκος Χαρδαλιάς, θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, αλλά παρά τις εξαιρετικές σχέσεις του με την σημερινή ηγεσία της ΝΔ, δεν θέλει και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε υποψηφιότητες με κομματικά χρίσματα, αποτέλεσμα των όποιων κομματικών διαβουλευσεων στον χώρο της Κεντροδεξιάς παράταξης. Ο ίδιος, παρά το ξεκάθαρο διαχρονικά φιλελευθερο ιδεολογικό του πρόσημο, διατηρεί εδώ και χρόνια ένα πολυσυλλεκτικό υπερκομματικό προφίλ, συνομιλεί σε υψηλό επίπεδο με κορυφαία στελέψη των κομμάτων του λεγόμενου Ευρωπαικού τόξου(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), και η οποιαδήποτε εμπλοκή του (οπως τονίζουν συνεργάτες του) δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται από αυτοδιοικητικά και μόνο κριτήρια, με συνεργασίες βασιμένες σε κοινές αρχές και πολιτικές επιλογές , που στοχέυουν στην επόμενη μέρα για το Λεκανοπέδιο και δεν θα επιδέχονται κομματικής εκμετάλευσης από οποιονδήποτε πολιτικό φορέα. Όπως ξεκαθαρίζει, «...ένα από τα διδάγματα που αποκομισσα αυτά τα 24 χρόνια ενασχόλησης μου με την Τοπικη Αυτοδιοίκηση, είναι ότι η διάθεση για θέσεις ευθύνης δεν μπορεί να προκύπτει ούτε από τις προσωπικές στρατηγικές του καθενός αλλά ούτε και από κατω από το τραπέζι συμφωνίες σε ανήλια κομματικά γραφεία και με παρωχημένες μικροκομματικές προσεγγίσεις...»!

Με λίγα λόγια, η στρατηγική των ευρύτερων συνεργασιών, που ξεκλείδωσε τον αριστερό για 80 χρόνια Δήμο Βύρωνα και ανέδειξε το Νίκο Χαρδαλιά ως κορυφαίο και μακροβιώτερο (μαζί με τον αείμνηστο Δημήτρη Νικολαίδη) Δήμαρχο της πόλης του, με πρωτόγνωρα ποσοστά αποδοχής μεταξύ των πολιτών, φαντάζει να είναι και η μόνη στρατηγική που μπορεί να ξεκλειδώσει το Λεκανοπέδιο Αττικής, που χρόνια τώρα παραμένει αποκλειστικά υπόθεση των λεγόμενων δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Σενάριο και στρατηγική που ανταποκρίνεται στην φιλοσοφία του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, της πολιτικής δηλ. των ευρύτερων συνεργασιών και συνθέσεων, και που η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ δείχνει να προσεγγίζει θετικά και προσεχτικά. Άλλωστε στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζουν σχεδόν δημόσια, ότι οι ευρύτερες συσπειρώσεις που μπορει να εξασφαλίσει η υποψηφιότητα του προερχόμενου από την λαική συνοικία του Βύρωνα, έμπειρου αυτοδιοικητικού και με πλούσιο επιστημονικό υπόβαθρο και έντονο πολυσυλλεκτικό προφίλ Νίκου Χαρδαλιά, μάλλον σήμερα φαντάζει σαν την πλέον αξιόπιστη λύση και απάντηση στις παλινωδίες της Περιφερειακής Αρχής Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Το σίγουρο είναι και προκύπτει τόσο από την συνέντευξή του, όσο και από καθε συνομιλία είτε με τον ίδιο, είτε με τους στενούς του συνεργάτες, ότι ο δραστήριος 48χρονος αυτοδιοικητικός, ετοιμάζεται για το στοίχημα του 2019, επιλέγοντας προσεκτικές κινήσεις και χαμηλούς τόνους και κυρίως παρακολουθώντας προσεχτικά τις εξελίξεις.και είναι χαρακτηριστικά το όσα απαντάει στην συνένταυξη του και στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής. Όπως δηλώνει «...Στις Περιφερειακές εκλογές του 2019 θα ειμαι παρών στην Περιφέρεια Αττικής, μιας και πραγματικά αισθάνομαι ότι και γνώσεις, και εμπειρία αλλά και διάθεση έχω να είμαι χρήσιμος στην καθημερινότητα των πολιτών και στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου. Τον βαθμό της ενασχόλησης μου όμως, και τις ευθύνες που μπορεί να διεκδικήσω ή να αναλάβω θα την καθορίσουν οι ευρύτερες συγκυρίες και κυρίως η βούληση και εντολή των πολιτών του Λεκανοπεδίου, που ξεκάθαρα ζητούν συνεργασία, συνεννόηση, σχέδιο και κυρίως αποτέλεσμα σε κάθε γειτονιά της Αττικής. Άλλωστε, θα πρεπει να σας εξομολογηθώ ότι τόσο στην δουλειά μου , όσο και στην καθημερινότητα μου, παραμένω διαχρονικά θιασώτης της ρήσης του Ισοκράτη, «Βουλεύου μεν βραδέως, εκτελεί δε ταχέως τα δόξαντα», δηλ. να σχεδιάζεις χωρίς βιασύνη αλλά να εκτελείς γρήγορα. Όλα λοιπόν στην ώρα τους!».