Ένα είναι πλέον το κυρίαρχο ενδεχόμενο που εξετάζουν πλέον στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την αξιολόγηση και την πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτό δεν είναι άλλο από την αδυναμία της κυβέρνησης να κλείσει τη διαπραγμάτευση η οποία εξελίσσεται σε απροθυμία, καθώς όλα γίνονται υπό τη σκιά σκληρών μέτρων και υποχωρήσεων που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από θέσεις τις οποίες είχε χαρακτηρίσει ως «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με πληροφορίες κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν περιορίσει τα ενδεχόμενα τα οποία εξετάζουν εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον δρόμο των πρόωρων εκλογών καθώς διακρίνουν ότι στην κυβέρνηση δεν δείχνουν διάθεση να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και οδηγούν τα πράγματα προς το σενάριο «ηρωικής εξόδου» και απόδρασης μέσω εκλογών, τις οποίες γνωρίζουν άπαντες ότι θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Τα ίδια κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση εκείνο που εύχονται είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί και οι εκλογές να γίνουν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την πορεία της οικονομίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ήδη προχωρήσει σε αλλαγές στο κομματικό μηχανισμό, κάνοντας για ακόμα μία φορά ανασχηματισμό στο εσωτερικό του κόμματος έτσι ώστε μία σειρά από στελέχη να μην κατέχουν κομματική θέση και να μπορούν να συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες της ΝΔ. Παράλληλα οι περιοδείες βουλευτών ανά την Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά. Οι περιοδείες αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν, όπως είναι λογικό, αλλά να ενταθούν.