Σανίδα σωτηρίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς επιδιώκει η κυβέρνηση φιλοδοξώντας πως πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα της διαφθοράς θα καταφέρει να πάρει τη συζήτηση από το αναμενόμενο σκληρό πακέτο μέτρων που προκύπτει από τη διαπραγμάτευση. Απαντώντας σήμερα το πρωί στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγονας πως για τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια τον τόπο η ανοχή στη διαφθορά υπήρξε πολιτική επιλογή . "Κληρονομήσαμε μια σειρά από καταστάσεις αλλά το πάρτι τελείωσε. Είμαστε σε μια περίοδο που έχει σπάσει η ομερτά των κυκλωμάτων της διαφθοράς. Η δικαιοσύνη έχει αφεθεί χωρίς πιέσεις να λειτουργεί αμερόληπτα και απερίσκεπτα χωρίς παρεμβάσεις " είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός .

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι τα μετρήσιμα αποτελέσματα της κυβέρνησής είναι μεν καλά αλλά δεν είναι αρκετά και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να είναι καλύτερα ενώ έκανε εκτενή αναφορά σε έξι σημεία τα οποία όπως είπε δείχνουν τη μάχη της κυβέρνησής του.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των λιστών λέγοντας ότι από τους ελέγχους σε λίστες, μεγαλοκαταθέτες και εμβάσματα βεβαιώθηκαν ποσά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. ενώ μόνο για τη λίστα Μπόργιανς έχουν ήδη σχηματιοστεί 1.000 δικογραφίες. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μάλιστα ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μία λίστα με 1,2 εκατ ΑΦΜ η οποία θα ελεγχθεί εξονυχιστικά για τις χρήσεις και την πιθανή απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μίλησε για ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και καυσίμων υποστηρίζοντας ότι πολλαπλασιάστηκαν και οι έλεγχοι και τα έσοδα των δημόσιων ταμείων. "Στα τελωνεία από τα 59 εκατομμύρια ευρώ έσοδα το 2014 φτάσαμε το 2016 σε έσοδα τα 557 εκατομμύρια " είπε.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει το επικοινωνιακό βάρος στον πόλεμο κατά της διαφθοράς επιβεβαιώθηκε και από το ότι ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στις υποθέσεις Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και Siemens, οι οποίες όπως είπε τώρα παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

O Πρωθυπουργός μίλησε για πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας κάνοντας λόγο για δυσώδη κατάσταση από την οποία κάποιοι πλούτσισαν τη στιγμή που οι κυβερνήσεις διέλυαν τις δομές δημόσιας υγείας.
Για το ΚΕΕΛΠΝΟ , ο Πρωθυπουργός μίλησε για άνδρο μαύρου χρήματος ρουσφετολογικων προσλήψεων και οικονομικής αδιαφάνειας.

Ακόμα πιο σκοτεινή χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την υπόθεση της Novartis μιλώντας για σκάνδαλο αδιαφανούς τιμολόγησης φαρμάκων επί τη βάσει νομοθετικών μέτρων που λήφθηκαν την τριετία 2012-2014 με τη συμμετοχή μάλιστα καθηγητών και πολιτικών στελεχών που τιμολογούσαν τα φάρμακα .

Αναφερόμενος τέλος στην υπόθεση Ζήμενς ο Πρωθυπουργός προκάλεσε αίσθηση καθώς μίλησε για "αόρατο χέρι" το οποίο εμπόδιζε τη μετάφραση του βουλεύματος ώστε να ξεκινήσει η δίκη και αποκάλυψε ότι έχει θέσει στην ίδια την κα Μέρκελ ζήτημα έκδοσης του Μ.Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ:

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ΔΟΛ με την ομιλία του ωστόσο επί της ουσίας να σβήνει κάθε ελπίδα για τη φημολογούμενη τροπολογία που θα έδινε παράθυρο αισιοδοξίας στον οργανισμό . Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο χρόνος κύλησε και ότι πλέον υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση: "Θα κληθεί το Κοινοβούλιο να πάει κόντρα στην απόφαση της δικαιοσύνης;Δυστυχώς και το λέω αυτό εν πλήρει συνειδήση εδώ δεν υπάρχουν μόνο οι τεράστιες ευθύνες της ιδιοκτησίας αλλα και ενός πολιτικού συστήματος που είναι υποκριτικό. Οι θέσεις εργασίες είναι το σημαντικό σε κάθε επιχείρηση. Εδώ έχουμε μια στενάχωρη υπόθεση" είπε επιρρίπτοντας την ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι ζει στη δική του πραγματικότητα που έχει μικρή πραγματικότητα σε σχέση με αυτό που ζουν οι Έλληνες.
Η ΜΚΟ λέει ότι ο δείκτης προέκυψε από εφτά διεθνείς οργανισμούς. "Είπατε ότι προσπαθείτε με λίστες και λαθρεμπόριο. Θέλετε να δούμε τι είχατε υποσχεθεί τον Ιανουάριο του 2015;Λέγατε στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιανουαρίου του 2015 ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2015 θα εκκαθαρίσετε 2,5 δις από διαφθορά, 1,5 δις από καύσιμα και 800 εκατ από καπνικά. Τάζατε δισεκατομμύρια, φέρατε μερικά εκατομμύρια και πανηγυρίζετε;" είπε ο κ. Θεοδωράκης.