Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, φαίνεται να «παίρνει» πάνω του την αντιπολιτευτική τακτική στο σύνολο της, για τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, να νοιώθει έντονα την πίεση της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης και με την Πειραιώς, οργώνει στην κυριολεξία, ολόκληρη τη χώρα οργανώνοντας συναντήσεις και ομιλίες, με τους δημάρχους να συσπειρώνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο γύρω απ' αυτή την προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία και με την ηγεσία της Πειραιώς, καθώς εδώ και αρκετό διάστημα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποιώντας συχνές συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς, ανά την Ελλάδα, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Στη φάση αυτή ο ισχυρός δήμαρχος Αμαρουσίου πραγματοποιεί περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με τις τοποθετήσεις του «στέλνει» σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται «στριμωγμένος» το τελευταίο διάστημα καθώς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με τη στήριξη της πλειοψηφίας των δημάρχων, τον καλεί «να ανοίξει τα χαρτιά του» σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις κυβερνητικές θέσεις επί της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ειδικότερα, διαμηνύει πως η Αυτοδιοίκηση δεν θα επιτρέψει να περάσει η μεταρρύθμιση «νύχτα» και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους Δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία της Πειραιώς σχεδιάζουν να «σηκώσουν» ψηλά στην ατζέντα τους τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και των προωθούμενων αλλαγών από το υπουργείο. Γι’ αυτό το λόγο έχει δοθεί «εντολή» από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκονται σε συνεργασία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον Γιώργο Πατούλη της ΚΕΔΕ και τον Κώστα Αγοραστό της ΕΝΠΕ.