Κριτική στην ηγεσία της ΚΕΔΕ για αδιέξοδη στρατηγική σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ασκήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, από τους επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», Γιώργο Ιωακειμίδη και της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», Δημήτρη Μπίρμπα.

Ο κ. Ιωακειμίδης άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη για τον τρόπο που χειρίζεται τις σχέσεις με την κυβέρνηση και αντέταξε την στάση που τηρεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Ο κ. Μπίρμπας , ανάφερε ότι η ηγεσία της ΚΕΔΕ έχει οδηγήσει το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης σε απομόνωση. Στις επικρίσεις αυτές ο κ. Πατούλης , υπενθύμισε τις σχέσεις συνεργασίας που είχε η ΚΕΔΕ με το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την περίοδο των προκατόχων του κ. Σκουρλέτη, με τους κκ Βούτση και Κουρουμπλή, αποδίδοντας εξ΄ολοκλήρου την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον νυν υπουργό.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ότι επιτίθεται με μειωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των δημάρχων και απαξιώνει το θεσμό αρνούμενος συζήτηση και διάλογο με την Αυτοδιοίκηση. Επίσης κατήγγειλε την στάση υπουργών που αγνοούν συστηματικά τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στη καθημερινότητα των πολιτών και στη λειτουργία των δήμων. Αντίθετα , «εμείς λειτουργούμε εθνικά πάνω και πέρα από κομματικές γραμμές» τόνισε .

«Εμείς, πρόσθεσε, επιθυμούμε το διάλογο και θα συνεχίσουμε να τον επιδιώκουμε. Δεν προκαλέσαμε εμείς κανέναν. 'Αλλοι μας αποκάλεσαν βλαχοδημάρχους και ταλιμπάν. Ας μην νομίζουν κάποιοι ότι θα κάνουν πολιτική καριέρα στην πλάτη μας. Το ποτήρι ξεχείλισε».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» , Απόστολος Κοιμήσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι « η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου έχει διεξάγει κρυφή διαπραγμάτευση» για αρνητικά μέτρα σε βάρος της Αυτοδιοίκησης.