Με τον χαρακτηρισμό του κατ’ επείγοντος συζητείται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι' αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο και συμπλήρωσε: «Θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα», σημειώνοντας ότι πρόβλημα της επιτροπείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι.

«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι στόχος είναι «να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και γι’ αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Για πολιτική υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, πως δεν θα δεχθεί μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος, ή ακόμη και ότι είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων.

«Το γαϊτανάκι αυτής της κοροϊδίας συνεχίζεται και σήμερα με τα λεγόμενα αντίμετρα, για τα οποία είστε έτοιμοι να πανηγυρίσετε», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και παρότρυνε την κυβέρνηση να μην πάρει αντίμετρα μόνο 7,5 δισ. ευρώ, αλλά να πάρει μέτρα και 10 και 15 δισ. για να… διαλύσει τελείως τους δανειστές. «Γιατί, βρε παιδιά, σταματήσατε στα 7,5 δισ. και δεν πήγατε στα 10, στα 12, στα 15 δισ., για να τους διαλύσετε τελείως; Αφού έτσι και αλλιώς είστε παντοδύναμοι. Είστε μάγοι. Ταχυδαχτυλουργοί. Πρέπει να σας θέλει όλη η υφήλιος με τόσες μεγάλες επιτυχίες που έχετε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Καλείστε να ψηφίσετε το 4ο μνημόνιο, με μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα, ούτε επί κυβέρνησης Σαμαρά αλλά ούτε και τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Τσίπρα. Τα μέτρα αυτά φέρουν την υπογραφή Τσίπρας-Καμμένος και από Ρομπέν των φτωχών που ήσασταν, κάνετε κάθε μέρα τους φτωχούς φτωχότερους», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Παριστάνετε τη Μαρία Αντουανέτα της πολιτικής. Τους λέτε, δεν έχετε ψωμί, φάτε αντίμετρα. Με λίγα λόγια βγάζετε τη γλώσσα στην κοινωνία, στους ασθενέστερους που πίστεψαν σε εσάς».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι «αυτό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο τα τελευταία χρόνια και η εξαίρεση έχει γίνει κανόνας, με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μετά από μια ατέρμονη διαπραγμάτευση οδήγησε σε ένα νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δεν θα μπορέσει να μάθει ο ελληνικός λαός». Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική ομάδα που να μη θίγεται από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.