Η διάταξη του άρθρου 16 του νομοσχεδίου Ενσωμάτωσης Οδηγίας για την απαλλαγή φόρου υπεραξίας σε πώληση ή μίσθωση ακινήτου από επιχείρηση σε άλλη επιχείρηση προκάλεσε αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση απαλλάσσεται από φόρο υπεραξίας η πώληση ή μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, «καθόσον δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τον αναδρομικό χαρακτήρα της ρύθμισης βάσει του νόμου του 2013 και όχι αυτού που είναι σε ισχύ.

«Φωτογραφίζετε μεταβιβάσεις που έγιναν πριν το 2013, και πριν αρχίσουμε να προκαλούμε για να μάθουμε στο τέλος ότι αφορά κάποιον “κύριο”, καλό είναι να το εξηγήσετε στη Βουλή για να αποσείσετε από πάνω σας αυτό το άγος, ότι δηλαδή κάθε φορά κάποιους φωτογραφίζετε και κάποιους ευνοείτε», είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τη συγκεκριμένη στόχευση της ρύθμισης ανέφερε ο κ. Κουτσούκος σε δηλώσεις του στα parapolitika.gr: «Άρα πρόκειται για αναδρομικού χαρακτήρα και αφορά συγκεκριμένες πράξεις, όπου ενδεχόμενα να έχει φωτογραφική στόχευση και όχι πάγια που θα μπορούσε να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, έκανε αναφορά σε συγκεκριμένο επιχειρηματία ως «υπόθεση εργασίας» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εάν για παράδειγμα, εξαγοραστεί ένα κομμάτι μιας επιχείρησης για παράδειγμα το 17% του MEGA από τον κ. Σαββίδη, σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται; Θα αγοράσει, θα πάρει τα στούντιο, θα πάρει τον εξοπλισμό, θα πάρει τα κτίρια, θα πάρει και ένα ποσοστό 17% και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Σαββίδης έχει την υποχρέωση για να πληρώσει ή απαλλάσσεται;», είπε ο κ. Αμυράς.

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ένα περίεργο κουσούρι: σβήνει φορολογικά πρόστιμα και διαγράφει χρέη ορισμένων επιχειρηματιών στο άψε σβήσε και εν κρυπτώ ενώ την ίδια ώρα γονατίζει στους φόρους και τα χαράτσια όποιον πηγαίνει με το σταυρό στο χέρι» ανέφερε ο κ. Αμυράς μιλώντας στα parapolitika.gr και συνέχισε: «Αν συνεχίσουν έτσι δεν θα χρειαστεί να ξανακατέβει στις εκλογές το συμπαθές κόμμα "Χαρίζω οικόπεδα-σβήνω χρέη”» κατέληξε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Τέλος, από τη Νέα Δημοκρατία μίλησε για τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος είπε ότι το άρθρο 16 εγείρει «πολύ σοβαρά ερωτηματικά».

«Περιμένουμε εξηγήσεις από την κυρία υπουργό, από τη στιγμή που η διάταξη περιλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ δεν είναι σαφές τι θα γίνει για τις περιπτώσεις που ο φόρος έχει ήδη καταβληθεί», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.