Πραγματικό ηγέτη «με σημαντική προσφορά στην εμπέδωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή κατά την εκδήλωση για το πολιτικό μνημόσυνο του αείμνηστου πολιτικού. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τόσο ως πολιτικό αντίπαλο της αριστεράς, αλλά και ως έναν ηγέτη της χώρας, που δεν παρέκλινε ποτέ από τα πολιτικά του ιδεώδη και που με την πολιτική του διαδρομή χαρακτήρισε με μεγάλη πολιτική περίοδο και εποχή για την χώρα, καταργώντας τόσο εντός της παράταξής του, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Ελλήνων. Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την σημαντική προσφορά του στην εμπέδωση της Δημοκρατία στη χώρα μας.  

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο Κωνσταντίνος. Μητσοτάκης ανήκει πλέον στην ιστορία. Η ιστορία καταγράφει. Δεν κρίνει. Οι πολιτικοί, όπως επιτάσσει η δημοκρατία, κρίνονται από τους πολίτες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών, ακόμη και των πιο αμφιλεγόμενων.

«Απαλλαγμένος από κομματικές φοβίες»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να σκιαγραφήσει το πολιτικό προφίλ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κάνοντας μια προσέγγιση του πολιτικού άνδρα από την πλευρά της αριστεράς. Τόνισε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός: Για την αριστερά ήταν πάντα ένας πολιτικός  αντίπαλος. Αναγνωρίζουμε όμως ότι κατά την περίοδο της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την απομόνωση των Συνταγματαρχών. Ηγετικά στελέχη της αριστεράς αναγνωρίζουν στον Μητσοτάκη ότι ήταν απαλλαγμένος από κομματικές φοβίες, άμεσος, ανοιχτός στο διάλογο.   Θεωρούμε επίσης ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε συνεπής στη στάση αυτή και στα χρόνια που ακολούθησαν στην αντιπολίτευση. Απάλλαξε την παράταξή του από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας. Το έβαλε πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες πρέπει να του αναγνωρίσουμε ως μια σημαντική προσφορά στην εμπέδωση δημοκρατίας στη χώρα μας. Προσηλωμένος τις αρχές κοινοβουλευτισμού. Με αυτοκυριαρχούμενη σκέψη και ήρεμη ρητορική.    

Συνεργασία με αριστερά

Αναφερόμενος στα χρόνια της συνεργασίας της δεξιάς παράταξης με την αριστερά ο πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να αλλάξει το πολιτικό πλαίσιο της χώρας. «Το ευρύτερο πλαίσιο της συνεργασίας με την αριστερά προϋπόθετε την άρση των όποιων προκαταλήψεων και διαχωριστικών γραμμών υπήρχαν την εποχή.  Είναι σημαντικό η αντιπαράθεση να διεξάγεται με πολιτικούς όρους. Αντίπαλος μεν ο Κυριάκος Μητσοστάκης, αλλά ένας σοβαρός και υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος. Σε ό,τι αφορά την περίοδο της πρωθυπουργίας του του  αναγνωρίζω τους χαμηλούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε περίοδο μάλιστα έξαρσης μιας ρητορικής που απειλούσε την σταθεροποίηση της γειτονιάς μας.

Ο θάνατός του κλείνει και μια πολιτική εποχή για την χώρα μας.   Θα θυμόμαστε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως αντίπαλο της αριστεράς αλλά ταυτόχρονα και ως υπερασπιστή της Δημοκρατίας.  

Ως έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα, ρήτορα. Σημαντικό ηγέτη της παράταξής του που απέφυγε συστηματικά να υιοθετήσει την μισαλλοδοξία. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια σοβαρή και αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη. Όχι μόνο για την παράταξή του αλλά και για την δημοκρατία, το πολιτικό μας σύστημα και για τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας.