Τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό εξέφρασε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Aντόνιο Γκουτέρες o Nίκος Κοτζιάς, στο πλάισιο της Διάσκεψης που πραγματποιείται στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την θέση για κατάργηση των δύο συνθηκών Συμμαχίας και Εγγυήσεων.

«Ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μας υπέβαλε σειρά από ερωτήματα και του απαντήσαμε. Εμείς συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος -μια έννοια που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος- να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Η συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες εντάσσεται στο πλαίσιο των διμερών επαφών που θα έχει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σήμερα, προκειμένου να αποκομίσει, όπως είπε στην εισαγωγική του δήλωση, την εικόνα των προσεγγίσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να συνοψίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα.

Παράλληλα, ο κ. Γκουτέρες αποσαφήνισε ότι δεν διεδικεί κανένα ρόλο, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει σημαντική πρόοδος στα σημεία, ανοίγει δρόμος λύσης με περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Πριν από την κ. Κοτζιά, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε τριαντάλεπτη συνάντησης για το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων με τον Πρόεδρο της κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ακολούθως συναντήθηκε και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Πραγματοποίησε επίσης συνάντηση και με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.