Τον εθνικό δρυμό Πάρνηθας, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναγέννησή του, δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε την καταστροφή μεγάλου μέρους του, επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την επίσκεψή του από το όριο της αναδάσωσης, από το σημείο δηλαδή όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά το 2007 και είχε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Φορέα Εθνικού Δρυμού και τον δασάρχη για το έργο που επιτελείται.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το φυτώριο που υπάρχει στην περιοχή, όπου καλλιεργούνται δενδρύλλια ελάτου για τις αναδασώσεις. Σημειώνεται ότι από τα περίπου 49.000 στρέμματα που καταστράφηκαν, έχουν αναδασωθεί περίπου 5.000 στρέμματα και έχουν φυτευτεί πάνω από 450.000 έλατα, μαυρόπευκα και δρύες.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στο καταφύγιο Μπάφι που έχει θέα στο σημείο που οι καμένες περιοχές του βουνού συναντούν το ζωντανό κομμάτι του δάσους, στο οποίο υπάρχουν σπάνια είδη φυτών και δεκάδες είδη ζώων και πτηνών. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εθελοντές δασοπυροσβέστες της ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής) που επανδρώνουν δύο πυροφυλάκια και περιπολούν με την καθοδήγηση της πυροσβεστικής.

Οι εθελοντές ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη για την εθελοντική δασοπυροφύλαξη, τη δασοπυρόσβεση, τη συμμετοχή τους στην αναδάσωση και την προστασία των βουνών της Αττικής, καθώς και για την περιβαλλοντική ενημέρωση που παρέχουν σε σχολεία, συλλόγους και κοινωνικούς φορείς. Ήδη, στις αναδασώσεις που έγιναν στην Πάρνηθα, έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 2.500 εθελοντές.

Αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά ως προς την αποκατάσταση της καταστροφής που συντελέστηκε.

Είπε πως σχεδόν 5.000 στρέμματα έχουν αναδασωθεί και ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά ο συνολικός μηχανισμός προστασίας και πρόληψης απέναντι σε μελλοντικές δασικές πυρκαγιές.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στη διεύθυνση αναδασώσεων, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στην πυροσβεστική, στον Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας και στους εκατοντάδες εθελοντές που συνέβαλαν σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια.

«Ένα πολύ μεγάλο μπράβο, επίσης, σε όλους τους εθελοντές που μέρα-νύχτα και ειδικά τέτοιες μέρες που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, στελεχώνουν τα πυροφυλάκια, συνεισφέρουν το χρόνο τους προκειμένου να προστατέψουν το δάσος που έχει απομείνει και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου για το Λεκανοπέδιο», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.