Στο τέλος Σεπτεμβρίου εξέπνευσε το χρονικό περιθώριο που είχε η Βουλή για να ασκήσει δίωξη κατά υπουργών της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για το πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα capital cntrol. Όπως σημειώνει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» στο ρεπορτάζ τoυ Γιώργου Λυκουρέντζου, την περασμένη Παρασκευή η θυροκόλληση στη Βουλή του προεδρικού διατάγματος ολοκλήρωσης της Β’ Συνόδου της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου έβαλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όλες τις τυχόν ποινικές ευθύνες της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι τυχόν ευθύνες ωστόσο εστιάζονταν κυρίως κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ενός οκταμήνου το οποίο σημαδεύτηκε από τη θυελλώδη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα, το Plan B ή X, το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital control, τα σχέδια κάποιων για εισβολή στο Νομισματοκοπείο και εν τέλει το τρίτο μνημόνιο.

Εφεξής, όποια επόμενη κυβέρνηση επιθυμήσει να διερευνήσει τις ανωτέρω υποθέσεις ή ακόμα και άλλες που ανάγονται στην επίμαχη περίοδο θα περιοριστεί μόνο στο επίπεδο της Εξεταστικής και της απόδοσης πολιτικών ευθυνών.