Στα Ιωάννινα θα πραγµατοποιηθεί το 3ο προσυνέδριο της Ν∆, την προσεχή Τετάρτη, 1η Νοεµβρίου, µε την τοποθεσία και το θέµα του κάθε άλλο παρά τυχαία να είναι. Ο πρόεδρος της Ν∆ θα επισκεφτεί την ηπειρώτικη πρωτεύουσα µία εβδοµάδα µετά τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έδωσε προεκλογικό άρωµα στην οµιλία του. Σε αυτό το προσυνέδριο θα πραγµατοποιηθούν τρεις επιµέρους θεµατικές συνεδριάσεις, όπου θα συζητηθούν κρίσιµα ζητήµατα κοινωνικής πολιτικής σε µια περιοχή που είναι η φτωχότερη στην ευρωζώνη. Το 1ο προσυνέδριο, που έγινε στη Νίκαια, ήταν για τους «Εργαζοµένους και τους ανέργους», το 2ο έγινε στην Πάτρα για τους «Νέους» και το επόµενο αφορά «εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη».

Η πρώτη συνεδρίαση αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη και τις πολιτικές στήριξης αυτών που έχουν πραγµατική ανάγκη. Στη συνεδρίαση θα µιλήσουν ο προερχόµενος από την κεντροαριστερά Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών στο Τµήµα ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονοµικών Σπουδών, µε ιδιαίτερη εµπειρία στα θέµατα καταπολέµησης των κοινωνικών ανισοτήτων, ο οποίος θα δώσει έµφαση στις πολιτικές στήριξης των οικογενειών.

Οµιλητές θα είναι επίσης ο Αλέξης Μαργαλιάς, διευθυντής της ανεξάρτητης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis, µε πλούσια δράση στην εφαρµογή προγραµµάτων καταπολέµησης του κοινωνικού και οικονοµικού αποκλεισµού των ευπαθών κοινωνικών οµάδων, και ο Λεωνίδας Ρουµπάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιµίας Ηπείρου. Η δεύτερη συνεδρίαση αφορά την κοινωνική ασφάλιση και το φλέγον ζήτηµα της επόµενης ηµέρας του ασφαλιστικού συστήµατος, µε βάση τις οικονοµικές και τις δηµογραφικές προοπτικές της χώρας. Ανάµεσα στους οµιλητές θα είναι ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήµης του Πανεπιστηµίου Πειραιά, ο Βύρων Κοτζαµάνης, καθηγητής ∆ηµογραφίας στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, και η Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Στην τρίτη συνεδρίαση θα αναλυθούν τα ζητήµατα της υγείας και πώς η πολιτεία µπορεί να παρέχει σύγχρονες και αποτελεσµατικές υπηρεσίες υγείας για όλους.

Οµιλητές θα είναι, µεταξύ των άλλων, η Μαρία Καραγιαννίδου, ερευνήτρια στο Τµήµα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, η Ιωάννα Νταβώνη, διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Γ. Γεννηµατάς», καθώς και ο Γιάννης Λιάρος, δηµοσιογράφος και ιδρυτής ενηµερωτικής πύλης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.