Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και λεπτομέρειες που εκθέτουν τον υπουργό επιβεβαιώνεται το επεισόδιο στο γραφείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του ταξιάρχου Μ. Παπαδάκη για την υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή μεσαζόντων.

Χθες το πρωί ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή επισυνάπτοντας την αποκαλυπτική αναφορά του ταξίαρχου, από την οποία προκύπτει σειρά αναπάντητων ερωτημάτων για τον ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου. Πρόκειται για το άτομο το οποίο κατά τον κ. Καμμένο είναι με βάση επίσημο έγγραφο εξουσιοδοτημένο από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, από την αναφορά του ταξίαρχου Παπαδάκη προκύπτει ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του Παπαδόπουλου. 

Όσον αφορά το επεισόδιο της 30ής Αυγούστου, ο ταξίαρχος αναφέρει ότι, πέραν του υπουργού, των αρχηγών των Όπλων και άλλων αξιωματικών, έξω από το γραφείο, με εντολή του κ. Καμμένου, παρέμεναν τέσσερις στρατονόμοι, οι οποίοι έφεραν εξάρτυση και χειροπέδες. 

«Με την είσοδό μου στο γραφείο του ο κ. ΥΕΘΑ με ρώτησε "ποιος έδωσε την εντολή στον Ασμχο(Ε) Κωνσταντινίδη να δώσει τηλέφωνο μεταφορικής εταιρείας στους Σαουδάραβες;" και απάντησα "Εγώ". Κατόπιν επανέλαβε ο κ. ΥΕΘΑ: "Δηλαδή εσείς, κύριε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μη δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον Ασμχο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων;". Απάντησα ότι εγώ έδωσα εντολή για να δώσει στους Σαουδάραβες στοιχεία επικοινωνίας με εγχώρια μεταφορική εταιρεία, αλλά όχι ειδικά για τα 100.000 βλήματα που είχε ζητήσει εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας την προηγούμενη ημέρα» αναφέρει αρχικά ο ταξίαρχος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η συνέχεια και ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός «διέταξε» την κράτησή του: «Στη συνέχεια ο κ. ΥΕΘΑ απευθυνόμενος σε εμένα είπε "Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία". Απευθυνόμενος σε κάποιον που βρισκόταν πίσω μου, συνέχισε: "Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε"» αναφέρει ο ταξίαρχος Παπαδάκης. 

Αίσθηση προκαλεί και η προσωπική αναφορά του ταξίαρχου Παπαδάκη. «Η κατηγορία εκ μέρους του κ. Καμμένου με προσβάλλει και ως ανώτατο αξιωματικό με 35 χρόνια υπηρεσίας. Όσοι με γνωρίζουν με το όνομα που μου άφησε ο πατέρας μου θα αναρωτηθούν γιατί ο κ. ΥΕΘΑ με απομάκρυνε ξαφνικά από τη θέση του διευθυντή Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων της ΓΔΑΕΕ» τονίζει. 

Και ενώ προχθές ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι επισήμως εξουσιοδοτημένος από τη Σαουδική Αραβία, η παράθεση των γεγονότων από τον ταξίαρχο Παπαδάκη ρίχνει περισσότερες σκιές στον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Σύμφωνα με την αναφορά:

- Η σχετική διακρατική συμφωνία υπεγράφη στις 13 Ιουνίου του 2017 στη Μίκρα μεταξύ του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του Βασιλείου Παπαδόπουλου της Olympic Ιndustries SA κατόπιν εξουσιοδότησης του Col (RSAF) Adel A Alsaif, αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών και Πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας του ΒΣΑ.
- Η εξουσιοδότηση του Β. Παπαδόπουλου είχε γίνει εισερχόμενη στη ΓΔΑΕΕ/ΔΑΠΚΣ τη 19η Αυγούστου 2016.

Από τον Αύγουστο του 2016 ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε κανονικά στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο στις 13 Ιουνίου 2017 η ΓΔΑΕΕ ενημερώθηκε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι ύστερα από επίσκεψη του διευθυντή της Διέυθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σεΐχη Mohamed Aleniazi, «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται "Government to Government", δηλαδή απευθείας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε τη χώρα στις 29 Αυγούστου -μία ημέρα πριν από το επεισόδιο στο γραφείο του υπουργού-, με τον ταξίαρχο Παπαδάκη να υποστηρίζει ότι δεν έλαβε εντολή για να μην τους δεχτεί. Κατά τη σύσκεψη -όπως προκύπτει από την αναφορά - η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε στοιχεία για πιστοποιημένες εγχώριες μεταφορικές εταιρείες για τη μεταφορά του υλικού.

«Η σύσκεψη έκλεισε περί τις 13:00. Ο επικεφαλής τους μου ζήτησε συνέχιση της σύσκεψης την επομένη στις 11:00. Ο ταξίαρχος Παπαδάκης ενημέρωσε σχετικά τον ΓΔ/ΓΔΑΕΕ, ωστόσο δόθηκε εντολή να μην τους δεχτεί».

Η συνέχεια των γεγονότων για τις παρεμβάσεις του κ. Παπαδόπουλου είναι αποκαλυπτική. Περίπου 40 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στις 13:41 ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, για τον οποίο Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωναν άγνοια, τηλεφώνησε στον ταξίαρχο Παπαδάκη ερωτώντας τον για την πορεία της σύσκεψης. 

Αρκετές ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 20:27 της ίδιας ημέρας ο ταξίαρχος αναφέρει ότι ο κ. Παπαδόπουλος του τηλεφώνησε ξανά ζητώντας του επί της ουσίας και τα ρέστα. Συγκεκριμένα, τον ρώτησε ποιος είναι ο Κωνσταντινίδης και ποιος του είπε να δώσει στοιχεία επικοινωνίας μεταφορέα στους Σαουδάραβες. Κατά τον ταξίαρχο ο κ. Παπαδόπουλος του είπε ότι λυπάται, αλλά από εδώ και στο εξής δεν ξέρει τι θα γίνει. «Του ανέφερα ότι μόνο ως απειλή μπορώ να το εκλάβω, πράγμα ανεπίτρεπτο, και έκλεισα το τηλέφωνο» καταλήγει ο ταξίαρχος.

Το πρωί της επομένης ακολούθησε το επεισόδιο στο γραφείο του υπουργού.

Πηγή: «Ελευθερία του Τύπου»