Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν ο μεγάλος νικητής στις εκλογές της κεντροαριστεράς και αυτό φάνηκε από την έντονη αμηχανία που επικράτησε από νωρίς σε κυβερνητικά στελέχη.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της κεντροαριστεράς ψήφισαν 210.264 πολίτες, ένας αριθμός που ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, ακόμα και των πρωταγωνιστών της διαδικασίας.

Οι κάλπες έκλεισαν στην ώρα τους, εκτός από εκείνες στις οποίες υπήρχαν μεγάλες ουρές, και νικητές αναδείχθηκαν η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι περνούν πλέον στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

Στην τρίτη θέση «τερμάτισε» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και στην τέταρτη θέση ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάτι που ο ίδιος δεν το περίμενε, όπως φάνηκε και λίγο αργότερα από τη δήλωσή του.

Αφού κανείς δεν κατάφερε να πάρει το 50+1%, η διαδικασία οδηγήθηκε στον β’ γύρο. Εκεί, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο όσοι ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

Θυμηθείτε εδώ το live blog του parapolitika.gr από την εκλογική βραδιά

Tα τελικά αποτελέσματα

Φώφη Γεννηματά: 42,5%
Νίκος Ανδρουλάκης: 25,1%
Γιώργος Καμίνης: 13,03%
Σταύρος Θεοδωράκης: 8,34%
Γιάννης Μανιάτης: 4%
Γιάννης Ραγκούσης: 2,33%
Κωνσταντίνος Γάτσιος: 1,51%
Απόστολος Πόντας: 0,56%
Δημήτρης Τζιώτης: 0,19%

Αμέσως μετά το τελικό αποτέλεσμα, η Φώφη Γεννηματά έγινε αποδέκτης μεγάλου ενθουσιασμού από πολλά και ιστορικά στελέχη του κόμματος. Την παράσταση στην Χαριλάου Τρικούπη έκλεψε για άλλη μία φορά ο Κώστας Λαλιώτης με ένα σχόλιο που θα μείνει στην ιστορία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα διεκδικήσει την αρχηγία της κεντροαριστεράς την επόμενη Κυριακή, κράτησε από νωρίς χαμηλούς τόνους. Ακόμα και όταν αρχικά φαινόταν πως η Φώφη Γεννηματά μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 50%, οι συνεργάτες του εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία και περίμεναν το τελικό αποτέλεσμα πριν προβούν σε οποιαδήποτε τοποθέτηση. 

Απογοήτευση Θεοδωράκη για το αποτέλεσμα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ανακοίνωσή του μετά το αποτέλεσμα το πρώτου γύρου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Στην επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τη Φώφη Γεννηματά, πάντως, δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του για το ποια στάση θα κρατήσει τόσο στον δεύτερο γύρο όσο και στις μετέπειτα εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.


Η αντίδραση του Γιώργου Καμίνη για το αποτέλεσμα

Ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε τους περισσότερους από 200.000 πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές και συνεχάρη τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Όπως σημείωσε, «θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί».

Προσπάθεια υποβάθμισης από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πάντως επίσημα τηρεί σιγή ιχθύος για το αποτέλεσμα και τις εξελίξεις στην κεντροαριστέρα. Στο παρασκήνιο βέβαια γίνεται μία προσπάθεια υποβάθμισης κυρίως της μεγάλης προσέλευσης των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, με πολλά κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν πως αυτό δεν σημαίνει και μία αντίστοιχη εικόνα στις εθνικές εκλογές.