Το μήνυμα που θα στείλει το σημερινό Eurogroup με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση προκειμένου να επισφραγίσει το νέο της αφήγημα ότι τα μνημόνια τελειώνουν και η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη συμφωνία που ολοκληρώθηκε το Σάββατο και αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, λέγοντας: «Το πρώτο και κύριο που πρέπει να τονίσουμε γι' αυτήν τη συμφωνία είναι ότι δεν εμπεριέχει, για πρώτη φορά, κανένα απολύτως νέο δημοσιονομικό μέτρο. Δηλαδή, δεν υπήρξε κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018. Επομένως, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί.

Και επομένως, αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο που μας οδηγεί, πλέον, στην έξοδο από το πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Το δεύτερο είναι ότι υπήρξαν αρκετά πράγματα τα οποία κερδήθηκαν. Ένα από τα κύρια αφορά το ζήτημα της επαναφοράς των εργαζόμενων στην πρώτη θέση, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού κατά επιχείρησης, οι εργαζόμενοι πλέον θα αποζημιώνονται με έξι μισθούς. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα υπερπρονόμιο υπέρ των δεδουλευμένων…».

Η κυβέρνηση βαδίζει με χρονοδιάγραμμα τη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου, καθώς τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία η οποία θα οδηγήσει και στην τυπική ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Μέχρι τότε, τα διαδικαστικά θέματα είναι πολλά. Θα πρέπει να εκδοθεί δευτερογενής νομοθεσία, όπου απαιτείται, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν κοινές υπουργικές αποφάσεις ή Προεδρικά Διατάγματα για κάποια ζητήματα που θα χρειαστεί να νομοθετηθούν.  

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να επιτεθεί εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του «πόθεν έσχες», καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει κάποιους λόγους για να μην το καταθέτει, ενώ θα επιμείνουν στις επαγγελματικές δραστηριότητες της Μαρέβας Μητσοτάκη.

«Ο αρχηγός της ΝΔ επιμένει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει», έλεγαν κορυφαία  στελέχη της κυβέρνησης, «ότι η κριτική που ασκείται στη σύζυγό του δεν έχει να κάνει ούτε με το ότι είναι γυναίκα, ούτε "άριστη" επιχειρηματίας, αλλά με το γεγονός ότι η σύζυγος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημόσιο πρόσωπο και η οικονομική της δραστηριότατα πρέπει να ελέγχεται αυστηρότατα». 

«Δεν μπορεί λοιπόν, ο κος Μητσοτάκης», επισήμαιναν οι ίδιοι άνθρωποι, «την ίδια ώρα που θέλει να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά της οικογενειοκρατίας, να ισχυρίζεται ότι πιθανές σκιές που αφορούν ακριβώς την οικονομική δραστηριότητα της οικογένειάς του δεν έχουν πολιτική ή νομική σημασία.  

Διότι οικογενειοκρατία δεν είναι τελικά η συμμετοχή συγγενών στην ίδια κυβέρνηση, εφόσον έχουν αυτόνομη πολιτική πορεία και παρουσία, αλλά η εκμετάλλευση της οικογενειακής πολιτικής επιρροής για να εξασφαλιστούν κάθε είδους ασυλίες». Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ακόμα ότι «ακόμη αναμένουμε πότε ο κος Μητσοτάκης θα δεήσει να καταθέσει το "πόθεν έσχες" του για να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός για τις οικονομικές δραστηριότητες της αγίας οικογένειας».