Πρωτοφανές θρίλερ εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ με την τροπολογία για τις αλλαγές στη διαδικασία λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, με την κυβέρνηση να την αποσύρει άρον άρον υπό τον φόβο αντάρτικων αλλά και της πολιτικής φθοράς εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης συνδικάτων και ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά αργά χθες το απόγευμα, με στόχο να ψηφιστεί σήμερα κιόλας στην Ολομέλεια της Βουλής, και προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται συμμετοχή του 50%+1 των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις ώστε να ληφθεί απόφαση για απεργία, ενώ περιελάμβανε και ρυθμίσεις για την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη. Ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές πιάστηκαν στον ύπνο. Η στόχευση του Μαξίμου όμως ήταν ξεκάθαρη.

Το σχέδιο προέβλεπε ψήφιση πολλών εκ των προαπαιτουμένων όχι μέσω ενιαίου νομοσχεδίου αλλά μέσω τροπολογιών με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν αντάρτικα και ακρόαση φορέων. Το σχέδιο ωστόσο γύρισε μπούμερανγκ. Το Μαξίμου δεν ζύγισε τις αντιδράσεις συνδικάτων και ΚΚΕ, το οποίο εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση, χτυπώντας κατευθείαν στο μαλακό αριστερό υπογάστριο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους κάποτε οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ήταν κόκκινο πανί.

Τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή, λίγα μόλις λεπτά μετά από την κατάθεση της τροπολογίας, είναι χαρακτηριστικά: «Αποτελεί πρόκληση η τροπολογία, την οποία φέρατε σαν τους κλέφτες.

Η ενέργειά σας αυτή αποτελεί τον ορισμό της πολιτικής αλητείας, κύριοι της κυβέρνησης. Ποδοπατείτε και χλευάζετε με αυτή σας την πράξη το αίμα και τις θυσίες της εργατικής τάξης σε όλη τη γη, για να διασφαλίσετε τα δικαιώματά της.

Είσαστε αδίστακτοι μπροστά στην ανάγκη εφαρμογής όλων των μέτρων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και τους οργανισμούς του, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είστε θλιβεροί, γιατί σαν τους κλέφτες φέρνετε την τροπολογία για να συζητηθεί αύριο με μια κατεπείγουσα διαδικασία, γιατί νομίζετε ότι έτσι θα πιάσετε στον ύπνο την εργατική τάξη, ότι δεν θα προλάβουν να οργανώσουν την αντίδρασή τους οι εργαζόμενοι.

Είσαστε βαθιά γελασμένοι» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος λίγο πριν από τις 9 χθες το βράδυ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκλήθηκε αναστάτωση και ο φόβος πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα εξέφραζαν αντίθεση τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία κυριάρχησε. Έτσι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι θα αποσύρει προσωρινά την τροπολογία ώστε να γίνει εκτενής διάλογος και όποιες διορθώσεις κριθούν απαραίτητες.