Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν απών, καθώς ταξίδευε για το Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν απών, ευρισκόμενος ήδη στις ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες και σε κλίμα υποτονικό άρχισε χθες το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Μόλις έξι από τα 49 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν παρόντα κατά την εναρκτήρια συζήτηση, ενώ η αίθουσα της Ολομέλειας άδειασε σε δευτερόλεπτα μετά τον δεύτερο ομιλητή, με την υπόλοιπη συζήτηση να διεξάγεται μεταξύ συγγενών και φίλων.

Δίνοντας πρόγευση του τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη Τρίτη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Η μεν κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, η δε αντιπολίτευση με σφοδρή επίθεση για τη φοροεπιδρομή.

Μια αναφορά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βέττα πως το πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση αλλά ότι στο παρελθόν υπήρχε υποφορολόγηση έβαλε φωτιά στη συζήτηση.

«Ε, τότε να βάλουμε κανέναν φόρο ακόμα» φώναξε ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ, ενώ ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας άρχισε να απαριθμεί έναν-έναν τους 27 νέους φόρους που επιβλήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Η κυβέρνηση άφησε αφορολόγητο μόνο τον αέρα.

Φαντάζομαι, και αυτόν μόνο προσωρινά» είπε αρχικά ο κ. Δένδιας. Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνέστησε 20 νέες θέσεις γενικών και αναπληρωτών γραμματέων και 100 νέες γραμματείες, ότι αύξησε τους μετακλητούς κατά 30%, ότι δημιούργησε 281 νέες θέσεις προϊσταμένων και ότι αύξησε τις οργανικές θέσεις στο Δημόσιο κατά 3.385. «Σπατάλη και υπεροφορολόγηση Ελλήνων για βόλεμα "ημετέρων".

Είναι ασύλληπτη η ζημιά που έχετε προκαλέσει στους θεσμούς» είπε και έκλεισε με μια ευχή προς την κυβέρνηση: «Και του χρόνου σπίτια σας».

Για συνέχιση της φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών και τα επόμενα χρόνια μίλησε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση διεκδικεί το παγκόσμιο ρεκόρ καλλιέργειας ψευδών ελπίδων».

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Εργου, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανά του, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν την εμπειρία των τριών ετών διακυβέρνησης και να την αξιοποιήσουν στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά η συζήτηση θα σπάσει σε δύο τμήματα.

Το πρώτο θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γ. Λυκουρέντζο, 12/12/2017