Σκληρή πολιτική κόντρα αναμένεται στη Βουλή σήμερα Τρίτη με επίκεντρο τον προϋπολογισμό του 2018 που ψηφίζεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Η ΝΔ θα τον καταψηφίσει διότι τον θεωρεί άδικο, αντιαναπτυξιακό και «κάλπικο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τον «τρίτο προϋπολογισμό αχρείαστης λιτότητας» που καταθέτει η κυβέρνηση του και θα επιχειρήσει να καταρρίψει το succees story που προωθεί με το επιχείρημα ότι θα είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.  

Ο νέος Προϋπολογισμός επιβάλλει νέα επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δις ευρώ για το 2018 και δυστυχώς δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προυπολογισμός διότι «οι Τσίπρας - Καμμένος έχουν ήδη υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο  για το 2019 και το 2020» όπως τόνισαν κομματικές πηγές. Αναφέρονται στις νέες περικοπές συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ που κοστίζουν ένα μηνιάτικο για τους χαμηλόμισθους και τουλάχιστον δύο για του χαμηλοσυνταξιούχους.  

«Σας υποσχέθηκαν και τους ψηφίσατε, τους δώσατε δύο ευκαιρίες, την αντιμνημονιακή και τη μνημονιακή, σας εξαπάτησαν διπλά, όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για την χώρα» τόνισε ο Κυρ.Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο.  

Φτωχοποίηση  

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί σε φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία καθώς οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και αυξήσεις φόρων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους για τους οποίους υποτίθεται το αριστερό κόμμα στην εξουσία.

Η Πειραιώς επισημαίνει ότι από την 1/1/2018:

-Οι ένστολοι θα χάσουν περίπου 230 ευρώ  το μήνα από το νέο μισθολόγιο και την αλλαγή στον υπολογισμό των εισφορών, η οποία μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.  

-Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω των νέων περικοπών στο ΕΚΑΣ.  50.000 σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα, ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%. Όσοι απομείνουν από τους δικαιούχους θα παίρνουν στην τσέπη μόλις 35 ευρώ.  

-Καταργείται η έκπτωση φόρου κατά 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.  

-Αυξάνεται η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.  

-Καταργείται η έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.  

-Το επίδομα θέρμανσης θα μειωθεί κατά 50%.»  

-Οι νησιώτες θα δουν το κόστος διαβίωσής τους να εκτοξεύεται λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα.   Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι μεταρρύθμιση το να δίνουμε 400 ευρώ στους άνεργους νέους». «Αυτό είναι λαϊκισμός και φιλοδώρημα» είπε χαρακτηριστικά. Η Πειραιώς θεωρεί ότι «οι νέοι θέλουν δουλειές και ευκαιρίες, όχι απλά να περάσουν καλύτερα τα Χριστούγεννα». Και κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι δικό της δημιούργημα είναι η γενιά των 360 ευρώ.  

Σοκ οι έμμεσοι φόροι  

Ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Στέλιος Πέτσας επισημαίνει ότι οι πλέον άδικοι είναι οι έμμεσοι φόροι διότι πλήττουν κυρίως τους αδύναμους αφού δεν υπάρχει κάποια κλίμακα, τους ίδιους πληρώνουν και οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Και αυτοί αυξάνονται το 2018. Η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων το 2017 ήταν 1,15 και στο νέο χρόνο θα είναι 1,33!