«Μόνο κάτω από πολύ συγκεκριµένες προϋποθέσεις θα µπορούσε να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το Σκοπιανό» είναι το σαφές µήνυµα που διαρρέεται από κύκλους της Προεδρίας προς κάθε ενδιαφερόµενο.

Αφού επισηµαίνουν µε νόηµα ότι για να γίνει σύσκεψη πρέπει να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και δεν µπορεί να αποτελεί πρωτοβουλία του κ. Παυλόπουλου, προσθέτουν πως αυτό θα µπορούσε να συµβεί σε δύο περιπτώσεις: πρώτον, αν ο πρωθυπουργός διαπιστώσει, έπειτα από επαφές που θα έχει µε τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι υπάρχει οµοφωνία στις θέσεις και, δεύτερον, αν ο κ. Τσίπρας εκτιµήσει πως σε µια συνάντηση υπό τον Πρόεδρο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις να βρεθεί κοινή συνισταµένη ύστερα από διεξοδική συζήτηση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή από τις θέσεις των πολιτικών κοµµάτων δεν διαφαίνεται προοπτική συµφωνίας των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παυλόπουλος, ακόµα και αν του ζητηθεί η διεξαγωγή της σύσκεψης, έχει τη δυνατότητα να την αρνηθεί, προκειµένου αυτή να µην οδηγηθεί σε ναυάγιο. «Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είναι αρµοδιότητα του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Είναι ζήτηµα του πρωθυπουργού.

Η σύσκεψη προϋποθέτει τη δεδηλωµένη βούληση των αρχηγών ότι θέλουν τη σύσκεψη και έχουν συµφωνήσει στην ατζέντα. Ο ρόλος µου είναι επιδιαιτητικός», είχε πει χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος τον Ιανουάριο του 2016 σε µια συζήτηση εφ' όλης της ύλης µε τους δηµοσιογράφους. Μάλιστα, τακτικοί συνοµιλητές του κ. Παυλόπουλου υπενθυµίζουν ότι ανάλογη τακτική ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Προσφυγικού τον Μάρτιο του 2016, όταν το κοινό ανακοινωθέν δεν υπέγραψαν µόνο οι κ. ∆. Κουτσούµπας και Β. Λεβέντης.

Οι ίδιοι συνοµιλητές θυµίζουν, επίσης, ότι τον περασµένο Ιούνιο ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει να κάνει κατ' ιδίαν συναντήσεις µε τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενηµερώσει για τις εξελίξεις στο τότε κρίσιµο Eurogroup, αλλά και για το Κυπριακό, χωρίς να συγκληθεί συµβούλιο υπό τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017