Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη και τεσσάρων ευρωβουλευτών από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, τόνισε πως η Επιτροπή αναγνωρίζει τις δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός και δεσμεύτηκε πως από την πλευρά τους εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για βελτίωση του συστήματος κοινωνικής στήριξής τους.

«Η δέσμευση της Επιτροπής για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής στήριξη του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει βιώσει μεγάλες δυσκολίες μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι συνεχής και άγρυπνη. Από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Επιτροπή έχει καταβάλει ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας πως η Επιτροπή διενήργησε εκτίμηση του κοινωνικού αντίκτυπου κατά την έναρξη του προγράμματος το 2015.

Μάλιστα, στην αξιολόγηση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα σταθερότητας του ESM θα βοηθούσε την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, επισημαίνοντας πως το μέτρο αυτό είναι το πρώτο στην Ελλάδα, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα βασικό καθολικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, επανέλαβε πως η Κομισιόν συνεχίζει να καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες για την ενίσχυση ενός συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που μπορεί να βοηθήσει στην επανένταξη των Ελλήνων πολιτών στο εργατικό δυναμικό με έναν βιώσιμο τρόπο.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον κοινωνικό αντίκτυπο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα συνεχίσουμε να κρατάμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλήρως ενημερωμένο, όπως ακριβώς συνέβη και μέχρι τώρα» κατέληξε.