Στην τελική ευθεία εισέρχεται το κυβερνητικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, με την κατάθεση -αύριο ή ακόμη και μεταμεσονύκτια σήμερα- το νομοσχέδιου – σκούπα με τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που θα κατατεθεί αύριο και αναμένεται να ψηφιστεί ως τις 15/1.

Οι επίμαχες διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, με ενδιάμεσους, πιθανούς, «σταθμούς», τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, και συζήτηση στην Ολομέλεια, από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει 398 άρθρα, θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».

Στο ζήτημα των απεργιών, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η διάταξη για κήρυξη απεργίας αν το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών ψηφίσουν υπέρ σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Επίσης,  ξεχωρίζουν οι διατάξεις που προβλέπουν: ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, , εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, κ.ά.

Επίσης, θα ψηφισθούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εκτιμάται πως ισχυροποιούν τις εξασφαλίσεις των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες καθώς θα έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι και θα έχει εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ των ακινήτων (ενέχυρα).

Ορόσημο το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου

Τελικό ορόσημο είναι η 22α Ιανουαρίου, καθώς τότε ειναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.

Μέχρι τότε, θα πρέπει όχι μόνο να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και να έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ όλες οι υπουργικές αποφάσεις που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, αλλά θα πρέπει να έχει καταγραφεί πρόοδος και στα μείζονα θέματα στα οποία επιμένουν οι δανειστές, με κυρίαρχο αυτό των πλειστηριασμών.

Κι αυτό διότι θα κρίνει αν θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση για την εκταμίευση της δόσης και θα ανοίξει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το δρόμο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα και την μεταμνημονιακή εποχή.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε, εξάλλου, αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report). Τόσο στο Eurogroup, όσο και στο Euro Working Group, αναμένεται η «πρεμιέρα» στα νέα καθήκοντά τους των Μάριο Σεντένο και Χανς Φλάιμπριφ, που διαδέχονται ως επικεφαλής τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ, αντιστοίχως.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς (το... μισό Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή), καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

Ο Τσακαλώτος ενημέρωσε τους υπουργούς για το πολυνομοσχέδιο

Η επικοινωνιακή διαχείριση του πολυνομοσχεδίου κυριάρχησε και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το 2018 η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις πολιτικές της αντιλήψεις και πρωτοβουλίες, κάνοντας ακόμα πιο σαφές το ταξικό της πρόσημο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό. Η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, υποστήριξε δε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς και τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν και οι υπουργοί, των οποίων αρμοδιότητες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας και η αναπληρώτρια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.