Τον κυβερνητικό φόβο πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος διερεύνησης μιας τόσο μεγάλης υπόθεσης επιβεβαίωσε το αίτημα για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.Φαινομενικά η κυβέρνηση με το αίτημα για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σηκώνει τη ρομφαία της κάθαρσης, σύμφωνα όμως με έγκριτους νομικούς το αίτημα είναι “μαεστρικά γραμμένο” και παραπέμπει είτε σε άμεσο κλείσιμο της υπόθεσης είτε σε άμεση επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη.

Μπορεί το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να έβαλε κατά όσων μιλούν για παραγραφή όμως το ίδιο το αίτημα των κυβερνητικών κοινοβουλευτικών ομάδων καταλήγει πως τα αδικήματα της απιστίας για τους δέκα και η αναφορά κατά του κ. Κουρουμπλή γιατί δεν εξέδωσε δελτίο τιμών το α’ εξάμηνο του 2015 έχουν παραγραφεί και δεν μπορούν να ελεγχθούν.


“Ως εκ τούτου τελικά και εν συνόψει προτείνουμε τις παραπάνω υπό 1 και 2 αναφερόμενες πράξεις να μην ασκηθεί δίωξη, λόγω παρέλευσης της τασσόμενης κατά το Σύνταγμα (άρθρο 86 παρ. 3) αποσβεστικής προθεσμίας” αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση των κυβερνητικών κοινοβουλευτικών ομάδων.


Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κεφάλαια για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το τελευταίο αδίκημα δεν αναφερόταν στη δικογραφία η οποία είχε διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη αλλά συμπεριελήφθηκε από τις κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες.


Σύμφωνα με την πρόταση η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η Βουλή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διερευνήσει αυτά τα αδικήματα. Τα σενάρια είναι δύο και περιγράφονται ξεκάθαρα στην πρόταση. Αν η επιτροπή αποφασίσει ότι τα αδικήματα εμπίπτουν και τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού τότε αυτά είναι παραγεγραμμένα και η έρευνα δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν από την άλλη αποφασιστεί ότι τα αδικήματα δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Υπουργού και δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών τότε η Βουλή θα είναι αναρμόδια να τα διερευνήσει και έτσι ο φάκελος θα κλείσει και θα επιστραφεί άμεσα στη Δικαιοσύνη καθώς αυτή θα είναι η μόνη αρμόδια να συνεχίσει την έρευνα για τα τρία αυτά δικήματα.


Νομικοί κύκλοι πάντως υποστηρίζουν ότι για τη συγκεκριμένη απόφαση η επιτροπή δεν θα χρειαστεί πάνω από δυο συνεδριάσεις. Ειδικά για το αδίκημα του ξεπλύματος είναι πολύ πρόσφατη η απόφαση της Βουλής για την περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, για την οποία η Βουλή είχε δηλώσει αναρμόδια να το διερευνήσει.


Τη δεδομένη χρονική στιγμή η άμεση επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη με μία fast track διαδικασία μοιάζει ως τα επικρατέστερο σενάριο.