Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η ΝΔ. «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Ίμια είναι ελληνικά», τόνισαν κομματικές πηγές. Αυτό θα έπρεπε να είχε επισημάνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην επικοινωνία που είχαν οι δυο πρωθυπουργοί το βράδυ της Τρίτης, επισήμαναν.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, επικοινώνησε τρεις φορές μέχρι τώρα με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βούλησή του να ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μόναχο, όπου θα συμμετέχουν στην 54η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να έχει την οπιαδήποτε συνάντηση με τον κ.Καμμένο όπως έγινε γνωστό από την Πειραιώς. Αλλωστε ο υπουργός Αμυνας μπορεί να επικοινωνεί με τον κ.Κικίλια όποτε ο κρίνει αναγκαίο. 

Η ΝΔ ζήτησε την σύγκληση κεκλεισμένων των θυρών της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και να κληθούν για ενημέρωση των κομμάτων οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Ν. Κοτζιάς και Π. Καμμένος καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναυάρχος Ε. Αποστολάκης.  

Είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση που δεν υπάρχει ούτε εθνική συνεννόηση με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε άλλες περιόδους ήδη θα υπήρχε ενημέρωση των κομμάτων και μυστικές επαφές μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Η ΝΔ, πάντως σε μια κίνηση εθνικής υπευθυνότητας θα καθυστερήσει να καταθέσει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή σε βάρος του υπουργού Αμυνας, μετά την δικογραφία που ήρθε στη βουλή για την υπόθεση της αγοραπωλησίας πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μέσω του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου.  

Έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας εκφράστηκε από τους περισσότερους συμμετέχοντες, στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη το απόγευμα στην Πειραιώς, μόλις επέστρεψε από την διήμερη περιοδεία του στην Εύβοια.

Αναλύθηκαν οι «τεράστιες ευθύνες» της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης. «Είναι δεδομένες, τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ» τόνισαν κομματικές πηγές.

Η κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας συνδέεται με την αποτυχία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα πριν από δύο μήνες για την οποία η ΝΔ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για κακή προετοιμασία.    

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Ντόρα Μπακογιάννη, οι τομεάρχες Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και Αμυνας Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, ο πρέσβης Σαββαίδης και άλλοι.      

Στην επιστολή που έστειλαν προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κ. Δουζίνα οι βουλευτές της ΝΔ επισήμαναν ότι η επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο συνεχίσθηκε καθ’ όλο το 2017, το οποίο έκλεισε με τον υψηλότερο αριθμό παραβιάσεων εθνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου των τελευταίων 15 ετών και από   τις αρχές του έτους η συμπεριφορά αυτή έλαβε ακόμη πιο ανησυχητική μορφή με επαναλαμβανόμενα περιστατικά προκλητικών ενεργειών από τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων.  

«Ακραία πρόκληση συνιστά ο εμβολισμός σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων» τόνισαν. «Αυτό το κλίμα έντασης συντηρείται και κλιμακώνεται από τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ευθέως με χρήση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου». 

Κάλεσαν την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"».  

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο  το ερχόμενο Σάββατο, για το “Munich Security Conference” για το οποίο θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα θα αναδείξει σε σειρά επαφών που θα έχει την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.