Μήνυμα προς όλες τις πλευρές αναμένεται να στείλει από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί τους άνδρες του Λιμενικού, σε μια κίνηση με έντονο συμβολικό χαρακτήρα.   

Η επίσκεψη έρχεται δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόπειρα βύθισης του ελληνικού πλοίου του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακταιωρό και ενώ η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης.  

Πληροφορίες ωστόσο λένε ότι η Αθήνα εμφανίζεται να μην εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας και να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. 

«Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,  λέγοντας ταυτόχρονα ότι κυβέρνηση παρακολουθεί τα γεγονότα με ψυχραιμία και σοβαρότητα.   

Εν τω μεταξύ σήμερα θα βρίσκεται στην Άγκυρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, καθώς θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής ατζέντας.

Το γεγονός λοιπόν ότι στην Τουρκία τη συγκεκριμένη στιγμή θα βρίσκονται τουλάχιστον δέκα στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον, δημιουργεί προσδοκίες στην ελληνική πλευρά ότι το θέμα της έντασης στο Αιγαίο θα μπει στο τραπέζι των συνομιλιών. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τα αποτελέσματα, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας δεν είναι στην καλύτερη φάση τους, εξαιτίας της στήριξης που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία.   

Πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μόλις δυο εβδομάδες πριν ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα είχε εκφράσει τον «φόβο για ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο», γεγονός που δείχνει ότι η αμερικανική διπλωματία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παρά τα όσα επισήμως λέει έχει σαφή άποψη για τα γεγονότα.  

Ακόμα, διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι ο «εκνευρισμός» της Άγκυρας οφείλεται στην αποτυχία της στην Αφρίν, καθώς επίσης και στην οργή που έχει δημιουργήσει στον Ταγίπ Ερντογάν η απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να εγκρίνει οικονομική βοήθεια 550 εκατομμύρια δολάρια στους μαχητές Κούρδους της περιοχής.  

Η ένταση ωστόσο κορυφώθηκε εξαιτίας των γεωτρήσεων που κάνουν οι εταιρείες ΕΝΙ και Τotal στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για κοιτάσματα οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στην περιοχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ για την εκτόνωση της κρίσης, ο τελευταίος του έθεσε το θέμα ιδιαίτερα πιεστικά.