Αποφασισμένη να αντιδράσει έντονα στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής κατά δυό πρώην πρωθυπουργών, ενός επιτρόπου, του κεντρικού τραπεζίτη και έξι πρώην υπουργών εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις 10 κάλπες είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Όλα δείχνουν ότι οι βουλευτές θα παραμείνουν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας και την ώρα της ψηφοφορίας, δεν θα αποχωρήσουν τελικά. Όταν θα γίνεται όμως η προσφώνηση του ονόματός τους θα φωνάζουν «ναι» στην προανακριτική, «όχι» στη σκευωρία, ή «όχι» στη συγκάλυψη, στο «τσίρκο» κ.λπ. και δεν θα προσέρχονται στις κάλπες να ψηφίσουν. Το ενδεχόμενο της αποχώρησης αποκλείστηκε από παλαιούς έμπειρους κοινοβουλευτικές άνδρες γιατί θα έστελνε το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν θέλει την προανακριτική.

«Στην υπόθεση Novartis η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης» επισήμαναν πηγές της Πειραιώς. «Αυτό θα πράξει και στη Βουλή» συνέχισαν. Προειδοποίησαν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η ΝΔ θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. «Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους» τόνισαν οι πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι έστησε μια άθλια σκευωρία με κατηγορητήρια που στηρίχτηκαν σε μαρτυρίες τριών προστατευόμενων - κουκουλοφόρων μαρτύρων, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο. Θα ζητήσει την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των μαρτύρων με τους πολιτικούς που κατηγόρησαν ότι πήραν μίζες. Ακόμη και αν φορούν «κουκούλα», όπως λέει χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εμφανιστούν στην Προανακριτική. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτικών που κατηγορούνται.

Μείζον θέμα προέκυψε μετά και την αποκάλυψη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπήκαν σε καθεστώς αυξημένης προστασίας πέντε ημέρες αφού έφτασε η δικογραφία στη Βουλή. Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη άφησε αιχμές ότι τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση «εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη». «Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας» δήλωσε. «Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει».

Η εκπρόσωπος επανέλαβε και τα περί κινδύνου «πολωνοποίησης» της Ελλάδας από την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ έβαλε στο στόχαστρο και την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. «Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία» δήλωσε η κυρία Σπυράκη. «Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το κράτος δικαίου».

«Θεσμικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ το ενδεχόμενο να στηθούν δέκα κάλπες. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προστατεύσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Γιάννη Αλευρά το 1985, λέγοντας ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά η θητεία του χαρακτηρίστηκε από την ιστορία με την «ψήφο Αλευρά». Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».