Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τα πρώτα δημοσκοπικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι το σκάνδαλο της Novartis έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η υπόθεση φαίνεται ότι έχει επηρεάσει το κομμάτι εκείνο που προέρχεται από την παραδοσιακή δεξιά.

Τα νούμερα από τις κυλιόμενες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της Νδ εμφανίζονται παγωμένοι από τις αποκαλύψεις και σε μεγάλο βαθμό απογοητευμένοι από την ηγεσία του κόμματος τους γιατί δεν προχωράει σε βάθος την κάθαρση του κόμματος.

Και σε αυτές τις μετρήσεις ωστόσο οι πολίτες εμφανίζονται να θεωρούν κάποια στελέχη πιο εμπλεκόμενα στην ιστορία και κάποια άλλα λιγότερο .

Το κλίμα αυτό άλλωστε επικράτησε ακόμα και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην ψηφοφορία καταγράφηκαν διάφορες τάσεις που υπάρχουν μέσα στην Κουμουνδούρου. Ειδικά για τις περιπτώσεις του Μάριου Σαλμά και του Παναγιώτη Πικραμμένου, και του Ανδρέα Λυκουρέτζου καθώς από ορισμένους θεωρήθηκε πειστική η παρουσία τους στη Βουλή.

Άλλωστε όπως λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είχε προκληθεί αν κάποιο από τα δέκα πρόσωπα δεν είχε παραπεμφθεί τελικά στην προανακριτική επιτροπή.

Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο περίμεναν ότι μέσα από την ψηφοφορία της Τετάρτης θα αναδεικνύονταν σημαντικές διαρροές στο κόμμα της ΝΔ, αλλά και της ΔΗΣΥ, κάτι που τελικά δεν έγινε. Θεωρούν πάντως ότι η συμπόρευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά και της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα λειτουργήσουν υπονομευτικά στην κοινωνία καθώς θα θεωρηθεί ότι όλοι το ίδιο είναι.

Σε ότι αφορά την υπόθεση αρκετοί θεωρούν ότι η γρήγορη επιστροφή του φακέλου στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος από τη στιγμή που το αδίκημα της δωροδοκίας αποδειχθεί ότι δεν έχει παραγραφεί. Άλλωστε τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το μήνυμα που έχει σταλεί ήδη προς την κοινωνία με την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής είναι ηχηρό και δε χρειάζεται το κλίμα να οξυνθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο Κοινοβούλιο..

Η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει εν τω μεταξύ της έρευνες για εμπλεκόμενους γιατρούς, αλλά και κρατικούς αξιωματούχους που φέρονται πως συμμετείχαν στις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων ενώ αναμένεται να εξετάσει και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο σαββατοκύριακο.

Παράλληλα μέχρι την Τρίτη οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να δηλώσουν τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την επιτροπή (10 ΣΥΡΙΖΑ, 5 ΝΔ και από ένας βουλευτής τα υπόλοιπα κόμματα). Αμέσως μετά αναμένεται η επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της.