Νέες σκληρές πολιτικές κόντρες αναμένονται σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής που κατέθεσε η ΝΔ για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη στη θητεία των οποίων έγιναν αναφορές στη δικογραφία για πολιτικές που ευνόησαν τη Νovartis.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε τη διερεύνηση των πεπραγμένων και των δικών της υπουργών. Με την πρόταση που κατέθεσε εκείνη ζήτησε και ψήφισε την παραπομπή των 10 πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους οποίους είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Αντώνης Σαμαράς, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και πέντε πρώην υπουργοί. Η ΝΔ έχει καταγγείλει την κυβέρνηση Τσίπρα για δύο μέτρα και δύο σταθμά και της αμβισβητεί το δικαίωμα να σηκώνει τη σημαία της κάθαρσης όταν για τη δική της θητεία ακολουθεί την τακτική του κουκουλώματος.

Στην αρχή θα μιλήσουν εννέα βουλευτές, οι οκτώ ως εκπρόσωποι των κομμάτων και ένας από τους ανεξάρτητους. Στη συνέχεια από 12 λεπτά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Οι τρεις αναφερόμενοι υπουργοί θα πάρουν τον λόγο για 20 λεπτά. Από την πλευρά της κυβέρνησης θα μιλήσουν ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων. Γύρω στις 10 το βράδυ αναμένεται να στηθούν οι τρεις κάλπες προκειμένου να διεξαχθεί η μυστική ονομαστική ψηφοφορία.

«Δυσανεξία» στις επενδύσεις

Σοβαρές αιχμές κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις επενδύσεις άφησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του σε Σύμη και Ρόδο. Αφορμή ήταν το γκολφ στην Αφάντου, όπου ενώ είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλτάς κήρυξε τον χώρο ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι έχει μεγάλη αλλεργία, αν όχι δυσανεξία, σε οποιουδήποτε είδους επένδυση» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το απέδειξε και στην περίπτωση της Αφάντου» συνέχισε. «Είναι ξεκάθαρο ότι, με αυτές τις λογικές, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά». Επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν ξεκάθαροι κανονισμοί και να μην αλλάζουν.

«Δεσμευόμαστε ότι την επόμενη μέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση, θα επανέλθει η κανονικότητα στον τρόπο υλοποίησης τέτοιου είδους επενδύσεων. Και δεν πρόκειται να ανεχτούμε εκ των υστέρων παρεμβάσεις από καμία υπηρεσία, οι οποίες τελικά έχουν ως μόνο γνώμονα να μην προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η Πειραιώς θεωρεί συγκριτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ τις πολιτικές θέσεις που αφορούν τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας ιδιαίτερα την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα.

Στη δυσαρέσκεια που δέχθηκε από καταστηματάρχες για την πρόσφατη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διόρθωση ή αντιστάθμιση της μεγάλης αυτής επιβάρυνσης που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τσίπρας και... ασφάλεια

Η τάξη και ασφάλεια παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ. Η Πειραιώς αμφισβητεί ευθέως στην κυβέρνηση να την εγγυηθεί. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συνεχίζονται τα φαινόμενα ανομίας που έχουν κλιμακωθεί.

«Με αυτά τα "επιτεύγματα" ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος σήμερα να κάνει μαθήματα για την ασφάλεια του πολίτη» ανέφερε η ΝΔ στην ανακοίνωση της σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Φυλή. «Η μόνη μας απορία πλέον είναι αν ο κ. Τσίπρας έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα ή την αίσθηση της ντροπής».