Πυκνώνουν τα σύννεφα στη συγκυβέρνηση και οι τριγμοί στις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν γίνει πια βαθιές ρωγμές, με φόντο όχι μόνο τις διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά και κυρίως με φόντο τις εκλογές και την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης των ΑΝΕΛ.  

Ο Πάνος Καμμένος μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής, την ώρα μάλιστα που ήταν στην επικαιρότητα σημαντικά εθνικά θέματα, μαρτυρώντας και την ποιότητα της σχέσης του με τον πρωθυπουργό, ένιωσε χθες έντονα την ανάγκη να δεσμευτεί για άλλη μια φορά δημόσια ότι θα παραμείνει συγκυβερνήτης, δεσμεύοντας παράλληλα και τον Αλέξη Τσίπρα, στην «έντιμη», όπως την αποκαλεί, συμφωνία τους.  

Ο κυβερνητικός εταίρος είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πανικό, καθώς τα σημάδια που έχει από την κυβέρνηση (διαφωνίες, αδειάσματα προσωπικά, αντικαμμενικό προφίλ από τον Φώτη Κουβέλη) τον έκαναν να αντιληφθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να αποχωριστεί πρόωρα την κυβερνητική του καρέκλα.

Στο Μαξίμου ωστόσο έχουν άλλη άποψη και σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr ήδη σχεδιάζεται η επόμενη ημέρα του «πολιτικού διαζυγίου» με τους ΑΝΕΛ. Το σχέδιο του Μαξίμου φαίνεται ότι έχει βρει διέξοδο απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια βαθιά ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να χρειαστεί να τραβήξουν χωριστούς δρόμους.  

Οι εφεδρείες

Ο Τσίπρας εξετάζει τις εφεδρείες του και τον «πάγκο» των στελεχών που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνησή του τόσο από άλλα κόμματα, όσο και από τους… ΑΝΕΛ. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστούν άλλοι έξι βουλευτές προκειμένου να εξασφαλιστεί, έστω και οριακά, η κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι πηγές αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί και ήδη το Μαξίμου υπολογίζει -έστω στα σχέδια επί χάρτου που κάνει- σ' αυτούς. Πρόκειται για δύο υπουργούς -δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για πρώην ή για νυν- από το κόμμα των ΑΝΕΛ, κι έναν βουλευτή που ήδη έχουν δείξει ότι διαφοροποιούνται ή κρατούν αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος, σε θέματα όπως το Σκοπιανό. Το Μαξίμου «υπολογίζει» ότι σε περίπτωση «διαζυγίου» με τον Πάνο Καμμένο, μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξή τους σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Οι βολιδοσκοπήσεις όμως δεν σταματούν μόνο στο κόμμα των ΑΝΕΛ. Οι πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη βουλευτές, δύο από την Ένωση Κεντρώων και ένας τουλάχιστον από το Ποτάμι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιλογές της κυβέρνησης και να τη στηρίξουν.