Στον απόηχο της «βόμβας» του Βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη που πρότεινε την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, παρακάμπτοντας όπως υποστήριξε, την δικαιοσύνη, εξακολουθεί να κινείται και σήμερα η πολιτική επικαιρότητα.

Η πρόταση που προκάλεσε αναστάτωση σε διπλωματικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο έγινε την ώρα που η Τουρκία αναζητεί «πάτημα» για να περάσει σε μια διαπραγμάτευση στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που φυσικά θα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

Ο Ερντογάν πέρασε άμεσα στο «παρασύνθημα» παίρνοντας πάσα από τον Κώστα Κατσίκη αφού η δήλωσή του έριξε νερό στο μύλο των Τούρκων για να ξεκινήσει και δημόσια πια η συζήτηση της ανταλλαγής των κρατουμένων συμψηφίζοντας την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους.  

Το παρασκήνιο

Το παρασκήνιο μετά την «βόμβα» Κατσίκη δεν ήταν τόσο έντονο όσο περίμεναν κάποιοι, από την πλευρά της κυβέρνησης. Έγιναν ωστόσο σχετικά τηλεφωνήματα προκειμένου βουλευτές της πλειοψηφίας όχι μόνο να επιχειρήσουν να κλείσουν το θέμα, λαμβάνοντας αποστάσεις και καταγγέλλοντας τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Κατσίκης επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μιλώντας για προσωπικές του απόψεις. Απόψεις όμως που εκφράζονται από έναν κυβερνητικό βουλευτή, γι’ αυτό και το θέμα έσπευσε να εκμεταλλευτεί λίγα λεπτά μετά την δήλωση Κατσίκη και ο τουρκικός Τύπος, παίρνοντας πάσα από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, που εμφανίστηκε στη «γραμμή» Ερντογάν, κάνοντας για πρώτη φορά δημόσια αναφορά στο θέμα της ανταλλαγής.

Ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ, που εμφανίστηκε να ταυτίζεται πλήρως με την «γραμμή» Ερντογάν, ωστόσο πήρε άφεση αμαρτιών από την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει ότι δεν έχει τα κοινοβουλευτικά περιθώρια για να περάσει σε πιο δραστικά μέτρα κατά του βουλευτή, γι’ αυτό και η αντίδρασή της, ακόμη και στο θέμα αυτό που ανοίγει νέα μέτωπα για τη χώρα και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, περιορίστηκε σε λεκτικές αποδοκιμασίες.