Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προετοιμάσει τα θέματα που θα απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συγκληθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19-20 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του Συμβουλίου θα βρεθεί το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, η μεταμνημονιακή εποχή, τα εθνικά θέματα με αιχμή το θέμα της ΠΓΔΜ και τις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και το κοινωνικό προφίλ που επιθυμεί να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του κόμματος για την πορεία των συνομιλιών με τους δανειστές, καθώς όπως είναι γνωστό, την ερχόμενη Τετάρτη έρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών. Στόχος τους, να αξιολογήσουν κατά πόσο προχώρησαν στην υλοποίηση τα 88 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ήδη, το Μαξίμου είχε δώσει εντολή στους εμπλεκόμενους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα όλα τα θέματα που εκκρεμούν.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναφερθεί και στις κινήσεις που έχουν γίνει για το καθεστώς που θα επικρατήσει στην εποχή μετά το Μνημόνιο και τις σκέψεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στη μη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων για το 2019.

Συζήτηση θα γίνει και για το θέμα των επαφών με την ΠΓΔΜ, καθώς όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντά τον ομολόγό του Ντιμιτρόφ, αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς του ΟΗΕ. Επιπλέον, την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη για το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πρόθεση της κυβέρνησης να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019.