Τη χθεσινή επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη καταδίκασαν υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στο περιθώριο εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μία δημοκρατική πόλη, είναι μία πόλη, στην οποία δεν έχουν θέση τέτοιες συμπεριφορές, ακραίες φασιστικές και άνανδρες. Η καταδίκη από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία είναι σημαντική» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

«Πρόκειται για άνανδρη, φασιστική επίθεση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον ποντιακό ελληνισμό. Οι Ποντιακές Ομοσπονδίες την έχουν καταδικάσει» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε ότι επικοινώνησε αμέσως μετά το περιστατικό με τον κ. Μπουτάρη, του εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τον ρώτησε αν χρειάζεται κάποια βοήθεια.

«Είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και απερίφραστα καταδικαστέο αυτό που συνέβη χθες, η επίθεση που σημειώθηκε εις βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη» υπογράμμισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των «Εντάξει».

«Μία μέρα μνήμης αμαυρώθηκε με αυτό το τραγικό συμβάν. Το καταδικάζουμε απερίφραστα. Θα πρέπει να υπάρχει άμεση καταδίκη οποιασδήποτε μορφής βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά και πράξη ανομίας, θα πρέπει να καταδικάζεται και να ελέγχεται από τις αρμόδιες Αρχές και αυτό περιμένουμε» σημείωσε.

«Είναι ανάγκη να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας στους θεσμούς, στην ευνομία, πρέπει όλοι μαζί να πούμε ένα σθεναρό "όχι" στο εύρος της ανομίας που δυστυχώς απλώνεται και δείχνει το πιο απαίσιο πρόσωπό του ακόμα και σε θεσμούς υψηλού κύρους όπως είναι ο δήμαρχος» είπε ο κ. Καλαφάτης.

Την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, όπως και οποιαδήποτε πράξη βίας καταδίκασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Θέλω να καταδικάσω απερίφραστα τη χθεσινή επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και οποιαδήποτε πράξη βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αυτά δεν αρμόζουν σε μία δημοκρατική, ελεύθερη κοινωνία» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μήνυση κατά αγνώστων υπέβαλε ήδη από χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ήδη κινήθηκε η διαδικασία από τον εισαγγελέα, δήλωσε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, η οποία περιέγραψε με λεπτομέρειες την επίθεση στον κ. Μπουτάρη.

Η κ. Γούλα, η οποία ήταν δίπλα στον δήμαρχο κατά τη διάρκεια του επεισοδίου είπε ότι «δεν ήταν κανείς από τους διοργανωτές και δεν υπήρχε αστυνομία».

«Υπήρχε πρόθεση να γίνει κακό, υπήρχε ένα σχέδιο» υπογράμμισε η κ. Γούλα τονίζοντας ότι είχε προηγηθεί εκδήλωση στην Αγία Σοφία, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος και εκεί δεν ενοχλήθηκε κανείς.

«Υπήρχαν άνθρωποι που προπηλάκιζαν τον δήμαρχο της πόλης και μπορεί να τον τραυμάτιζαν σοβαρά χωρίς να έχει προκαλέσει» τόνισε.

«Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε, περιμέναμε να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποστολή της σημαίας στον Λευκό Πύργο και άρχισαν κάποια στοιχεία μέσα στο πλήθος να εξυβρίζουν χυδαία. Ο δήμαρχος δεν αντέδρασε, δεν γύρισε, δεν προκάλεσε κανέναν. Ένας υπερμεγέθης κύριος άρχισε να σπρώχνει, να απωθεί βίαια και να λέει "τι κάνεις εσύ εδώ". Στη συνέχεια άρχισε να γίνεται πιο επιθετικός, άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι οπότε ο προσωπικός του φρουρός έκρινε σκόπιμο και λογικό ότι έπρεπε να φύγουμε να πάμε προς το αυτοκίνητο.

Προχωρούσαμε προς το αυτοκίνητο, άρχισαν από πίσω να έρχονται άτομα και να τον χτυπούν με κλωτσιές στη μέση, γροθιές πίσω στον αυχένα. Κάποια στιγμή έχασε την ισορροπία του και έπεσε. Εκεί θεώρησα ότι αν δεν τον άρπαζε ο φρουρός του θα είχαμε πολύ κακή συνέχεια, γιατί συνέχισαν να τον χτυπούν με την ίδια βιαιότητα, πετούσαν πράγματα και στον ίδιο και σε εμάς που ήμασταν γύρω του.

Όταν φτάσαμε στο αυτοκίνητο ήταν τέτοια η βία και η πρόθεση να συνεχίσουν αυτό που έκαναν, χτυπούσαν την πόρτα με κλωτσιές, ενώ ήμουν μπροστά και την κρατούσα για να μπει ο δήμαρχος και να φύγει. Ένας χτύπησε με το χέρι του και έσπασε το παρμπρίζ» ανέφερε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος, ο οποίος πέρασε τη νύχτα στο Ιπποκράτειο, το εφημερεύον νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε εξετάσεις προληπτικά είναι καλά, είπε η κ. Γούλα, προσθέτοντας ότι «είναι σοκαρισμένος».

«Δεν μπορεί σε αυτή την πόλη, σε μία μέρα που λέμε ότι είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι ενιαίο, ενώθηκαν όλα τα Ποντιακά Σωματεία, είναι ημέρα μνήμης να επιτρέπεται να γίνεται αυτό» τόνισε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η κ. Γούλα σημείωσε ότι υπάρχουν τα βίντεο, υπάρχουν φωτογραφίες από την επίθεση, όλα έχουν αποτυπωθεί στις κάμερες και ότι υπάρχει στο Facebook φωτογραφία ενός άνδρα με ένα παιδί στην αγκαλιά, ο οποίος βιαιοπραγεί.

«Πρέπει να το δούμε αυτό. Πρέπει να πω ότι υπήρχαν και κουκουλοφόροι. Αλλά και άλλοι που είδαμε κανονικά τα πρόσωπά τους. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν σύντομα πράγματα γιατί εγώ όπως το έζησα, είδα ότι υπήρχε πρόθεση να γίνει κακό. Ήταν σχεδιασμένο, υπήρχε σχέδιο» υπογράμμισε.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ελλιπέστατη, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ο οποίος είπε ότι έσπευσαν να βοηθήσουν τον δήμαρχο δύο μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, τα οποία επίσης τραυματίστηκαν.

«Ήταν μία άνανδρη επίθεση, την οποία σύσσωμα τα συμβούλια και οι πρόεδροι των τριών Ποντιακών Ομοσπονδιών που διοργάνωσαν τη χθεσινή κοινή εκδήλωση καταδίκασαν απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» ανέφερε σε δηλώσεις του.

"Οι δράστες της επίθεσης ήταν ακραία στοιχεία, τα οποία παρεισέφρησαν στην εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή για όλο τον κόσμο στον Λευκό Πύργο. Το καταδικάζουμε ασφαλώς" δήλωσε.

«Δύο μέλη της οργανωτικής επιτροπής που ήταν αρμόδια για την περιφρούρηση τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Δεν έχουν ουδεμία σχέση οι δράστες της επίθεσης με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ελλιπέστατη. Είχαμε ενημερώσει εγγράφως την αστυνομία. Εμείς προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε την εκδήλωσή μας, κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Όσα άτομα βρεθήκαμε εκεί προσπαθήσαμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα και να ηρεμήσουμε τον κόσμο» τόνισε.