Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η εφαρµογή του δικαιώµατος εκλέγειν στους Ελληνες του εξωτερικού και όχι µόνο λόγω της διαφορετικής επί της αρχής θέσης του ζητήµατος από τα κόµµατα εξουσίας.

Οπως είναι εδώ και καιρό γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι δεν µπορεί να ελπίζει σε καλό ποσοστό µεταξύ του απόδηµου ελληνισµού, δείχνει απρόθυµος να νοµοθετήσει άµεσα, ενώ την ίδια ώρα η Ν.∆ «καίγεται», έχοντας καταθέσει δύο φορές µέχρι σήµερα σχετική πρόταση νόµου. Ωστόσο, σήµερα τα «Π» αναδεικνύουν και τις εκ διαµέτρου αντίθετες απόψεις κυβέρνησης και αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το διαδικαστικό κοµµάτι της υπόθεσης.

Η κυβερνητική προσέγγιση επί του θέµατος είχε αποκαλυφθεί προ µηνών και µάλιστα εντός του Κοινοβουλίου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος σηκώνει και το βάρος της συνταγµατικής αναθεώρησης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποκαλυπτήρια των θέσεων του βασικού κυβερνητικού εταίρου κατέδειξαν ότι η κυβερνητική πρόθεση είναι πολύ κοντά στο γαλλικό µοντέλο, µε κάθε ήπειρο να αποτελεί και µονοεδρική περιφέρεια, δηλαδή οι ήπειροι θα εκπροσωπούνται από βουλευτή Αµερικής, Αφρικής, Ωκεανίας και ούτω καθ’ εξής. Το ζήτηµα της ψήφου των απόδηµων Ελλήνων είχε τεθεί επιτακτικά προ µηνών κατά τις εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσµιας ∆ιακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισµού στη Βουλή. Ελληνικής καταγωγής διακεκριµένοι πολιτικοί, Ελληνες βουλευτές σε ξένα Κοινοβούλια και εκπρόσωποι οργανώσεων των αποδήµων ζήτησαν λύση στο χρόνιο αυτό αίτηµα.

Προς έκπληξη όλων, ο κ. Κατρούγκαλος δεν περιορίστηκε σε µια γενικόλογη αναφορά, αλλά αποκάλυψε το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο όχι απλώς το συνέδεσε µε αλλαγή του εκλογικού νόµου, αλλά το ενέταξε στο πλαίσιο της συνταγµατικής αναθεώρησης.

«Η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ασχοληθούν συστηµατικά µε το θέµα της ψήφου των απόδηµων Ελλήνων ενόψει της συνταγµατικής αναθεώρησης», είπε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος. Συνέχισε λέγοντας ότι η άποψη που έχει καταθέσει µαζί µε οµάδα συνταγµατολόγων, σε ανάπτυξη των αξόνων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, είναι µια λύση κοντά στο γαλλικό µοντέλο.

«Η πρόταση που έχουµε καταθέσει κατατείνει στο να αποκτήσει επιτέλους ουσία έπειτα από τόσα χρόνια η συνταγµατική πρόβλεψη για την ψήφο των οµογενών ακολουθώντας το γαλλικό µοντέλο.

∆ηλαδή, κάθε µεγάλη περιφέρεια, επί της ουσίας κάθε ήπειρος, να στέλνει τον δικό της βουλευτή, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ  

Η κυβερνητική πρόθεση, ενδεχοµένως και εσκεµµένα, σκοντάφτει πάντως σε πραγµατικά προβλήµατα, τα οποία χρήζουν σύνθετων απαντήσεων. ∆εδοµένου ότι το Σύνταγµα βάζει πλαφόν τους 300 βουλευτές, τυχόν εκλογή βουλευτών σε εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού σηµαίνει αφαίρεση αριθµού βουλευτών είτε από τις εκλόγιµες θέσεις του Επικρατείας είτε από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Σε εντελώς διαφορετική γραµµή κινείται η πρόταση νόµου που έχει ήδη καταθέσει η Νέα ∆ηµοκρατία και η οποία δίνει λύση και σε πρακτικά ζητήµατα, µε κυριότερο τον προβληµατισµό που ήδη εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, για το ότι θα πρέπει οι εκλογείς να έχουν απογραφεί. Σύµφωνα µε τη «γαλάζια» πρόταση, το εκλογικό τους δικαίωµα κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές θα µπορούν να ασκούν Ελληνες και Ελληνίδες που διαµένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική Αρχή του εξωτερικού εφόσον:  

α. Είναι γραµµένοι στα δηµοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους δήµου του ελληνικού κράτους.  

β. Εχουν το δικαίωµα του εκλέγειν και δεν το έχουν στερηθεί, σύµφωνα µε τις διατάξεις της νοµοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Εν αντιθέσει µε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι Ελληνες κάθε ηπείρου να εκλέγουν τον δικό τους βουλευτή για βουλευτές εξωτερικού, αυτή της Ν.∆. προβλέπει ότι οι εκλογείς που διαµένουν στο εξωτερικό θα ρίχνουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόµµατος που επιθυµούν. Στο τέλος της διαδικασίας και µετά τη διαλογή που θα κάνουν οι κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές, το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας εξωτερικού θα προστίθεται από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή στο τέλος των πινάκων των Πρωτοδικείων, ώστε αυτά να ενσωµατωθούν, τελικώς, στον γενικό, οριστικό πίνακα αποτελεσµάτων των εκλογών.

Με τον τρόπο αυτόν, οι Ελληνες του εξωτερικού θα εκπροσωπούνται ουσιαστικά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στοιχείο το οποίο θα πιέσει τα κόµµατα να συµπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους και Ελληνες του εξωτερικού και µάλιστα σε εκλόγιµες θέσεις. Στην ίδια πρόταση υπάρχει πρόνοια και για τους Ελληνες ναυτικούς, ορίζοντας ότι Ελληνες ναυτικοί που εργάζονται σε πλοίο ελλιµενισµένο κατά την ηµέρα της ψηφοφορίας σε λιµένα άλλου κράτους θα µπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωµα στο πλησιέστερο εκλογικό τµήµα της περιφέρειας αρµοδιότητας της οικείας διπλωµατικής ή έµµισθης προξενικής Αρχής του κράτους όπου είναι ελλιµενισµένο το πλοίο κατά την ηµέρα της ψηφοφορίας.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 19 Μαΐου 2018