Σε δύο βασικά µέτωπα εξελίσσεται αυτό το διάστηµα η στρατηγική της Νέας ∆ηµοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε φόντο την ολική επαναφορά των σεναρίων για προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία ακόµη και µέσα στο ερχόµενο φθινόπωρο. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αφενός, ανεβάζει τους τόνους σε κοινοβουλευτικό επίπεδο µε διαρκείς παρεµβάσεις και πρωτοβουλίες στα κρίσιµα θέµατα της επικαιρότητας και, αφετέρου, εξακολουθεί να επενδύει στην περαιτέρω καλλιέργεια φιλολαϊκού προφίλ, ερχόµενος σε επαφή µε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και φορείς ανά την ελληνική περιφέρεια.

«Οπως καταδεικνύουν όλες οι δηµοσκοπήσεις, το δυνατό χαρτί της παράταξης παραµένει ο πρόεδρος, ο οποίος αυξάνει συνεχώς τη διαφορά του από τον Τσίπρα σε όλους τους δείκτες. Οσο περνάει ο καιρός λοιπόν, η πραγµατικότητα αυτή θα αξιοποιείται ακόµη περισσότερο», επισηµαίνουν στα «Π» κορυφαίοι παράγοντες της Πειραιώς.

Ενδεικτική των διαθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την εντός Βουλής δράση του ήταν όχι µόνο η οξεία αντιπαράθεσή του µε τον πρωθυπουργό το µεσηµέρι της Τετάρτης, αλλά και η απόφασή του να προκαλέσει προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση µε µοναδικό θέµα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η ηγεσία της Ν.∆. θα ακολουθήσει και θα κλιµακώσει την τακτική αυτή και τους επόµενους µήνες (πριν και µετά τα «µπάνια του λαού»), µε τους «γαλάζιους» επιτελείς να την εφαρµόζουν σε κάθε πτυχή της πολιτικής αντιπαράθεσης µε την κυβέρνηση.

Ο λόγος για ζητήµατα όπως η ασφάλεια, οι εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό και τα Ελληνοτουρκικά και φυσικά η οικονοµία, µε την επιχείρηση αποδόµησης της κυβερνητικής ρητορικής περί «καθαρής» εξόδου να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Σε αυτές τις γραµµές, άλλωστε, θα κινηθεί και το προεκλογικό διακύβευµα που θα αναδείξει η Νέα ∆ηµοκρατία, όταν θα έλθει η ώρα της κάλπης, όπως φάνηκε και από τις σχετικές τοποθετήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη προχθές στη Βουλή.

«Ολα αυτά τα πεδία που µε βάση το σύνολο των µετρήσεων απασχολούν τους Ελληνες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ιδιαίτερα προνοµιακά για εµάς, και δη για τον Κυριάκο. Από τη µια έχουµε την κυβέρνηση µε τα γνωστά πισωγυρίσµατα και τους επικίνδυνους χειρισµούς και από την άλλη έναν πολιτικό αρχηγό που, παρά τις όποιες διαφορετικές εκτιµήσεις, µιλάει κατά κοινή οµολογία µε σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

∆εν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η Ν.∆. εµφανίζεται στις δηµοσκοπήσεις ως ικανότερη να αντιµετωπίσει αυτά τα ανοικτά και άκρως σηµαντικά για τη χώρα θέµατα, και µάλιστα µε πολύ µεγάλη διαφορά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», τονίζουν συνοµιλητές του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα τίθενται σε κάθε ευκαιρία στη Βουλή, είτε από τον Μητσοτάκη είτε από τα αρµόδια κοινοβουλευτικά στελέχη», προαναγγέλλουν οι ίδιοι.  

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ν.∆. τηρεί κατά γράµµα τον σχεδιασµό για τουλάχιστον δύο επισκέψεις µηνιαίως στην ελληνική περιφέρεια και µία στην Αττική (κυρίως στους λεγόµενους «ευαίσθητους» δήµους του λεκανοπεδίου), σε µια προσπάθεια να αυξήσει τα «γαλάζια» ερείσµατα σε νοµούς και κοινωνικές οµάδες που συνιστούν στοιχήµατα σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναµίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον νέο κύκλο περιοδειών του, που εγκαινιάστηκε πριν από την αρχή του έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βρεθεί, µεταξύ άλλων, σε περιοχές τις οποίες δεν είχε επισκεφθεί µέχρι πρότινος, όπως η Μεσσηνία, η Ηλεία (αλλά και η Λακωνία για δεύτερη φορά), τα ∆ωδεκάνησα, η Εύβοια ή ακόµη και η Κέρκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι σταθµοί που θα ακολουθήσουν είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Μαγνησία, τα νησιά των Κυκλάδων (πιθανότατα το επόµενο κιόλας Σαββατοκύριακο), καθώς και η Στερεά Ελλάδα, όπου ακόµη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει να ταξιδέψει. Εµφαση θα δοθεί και στις πάντα υπολογίσιµες για το εκλογικό αποτέλεσµα µονοεδρικές περιφέρειες. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.∆. περιόδευσε σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Πέλλα, Πιερία, από όπου και ξεκίνησε αυτή η σειρά επισκέψεων, και πιο πρόσφατα Θεσσαλονίκη), µε το ενδιαφέρον να εστιάζεται, στην προκειµένη περίπτωση, στη συσπείρωση των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων του κόµµατος ενόψει και των διεργασιών για το «Μακεδονικό».

Στην προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει ισχυρό στίγµα στο κοµµάτι των εθνικών θεµάτων συµπεριλαµβάνεται βεβαίως το προ ηµερών ταξίδι του στην Ιµβρο, αλλά και το αντίστοιχο στην ακριτική Ορεστιάδα ανήµερα την 25η Μαρτίου, όπου και συναντήθηκε µε τους γονείς των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.    

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, Παρασκευή 25 Μάιου, 2018