Μπροστάρης σε έναν αγώνα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με φόντο την δύναμη της αυτοδιοίκησης, αλλά και την Βόρεια Ελλάδα, βγαίνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας, διαφοροποιώντας μάλιστα και την θέση του από την κεντρική γραμμή της ΝΔ, ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί τελεσμένα που θα δεν μπορέσουν να ανατραπούν, εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια να σταματήσουν εξελίξεις στο θέμα της υπογραφής για την συγκεκριμένη συμφωνία.

Για το λόγο αυτό, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημείωσε πως η αυτοδιοίκηση θα βγει μπροστά με σκοπό να ακυρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, να μην κυρωθεί από τη Βουλή, αλλά και να δρομολογηθούν εξελίξεις προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα. «Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμη το μέγα πρόβλημα που έχει δημιουργήσει με την συμφωνία για το Σκοπιανό.

 Ο κόσμος είναι αντίθετος. Και δεν είναι ο κόσμος τρελός. Είναι η συμφωνία λάθος» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Θα δώσουμε μάχη να καταψηφιστεί στη Βουλή η συμφωνία. Αυτή η υπογραφή, προκαλεί αναταράξεις.

Η προτελευταία παράγραφος λέει ξεκάθαρα ότι εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία αυτή από τη Βουλή των Σκοπίων και την ελληνική Βουλή, τότε ακυρώνεται. Δεν δημιουργεί τελεσμένα. Μπορούμε να την ανατρέψουμε. Τους επόμενους μήνες η αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά».   Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι από σήμερα το βράδυ θα δρομολογηθούν εξελίξεις, λέγοντας:

«Σήμερα κάνουμε σύγκλιση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας. Θα εκδώσουμε ένα κοινό ψήφισμα που θα λέει ότι είμαστε εναντίον της συμφωνίας. Ότι ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν την συμφωνία αυτή. Και τρίτον να οδηγηθούμε σε ένα δημοψήφισμα, και να δώσει την δική του απάντηση ο κόσμος».

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου δυσπιστίας στην κυβέρνηση ο κ. Τζιτζικώστας εκτίμησε ότι: 

«Η ψήφος δυσπιστίας δεν έγινε μεμονωμένα και με ένα μόνο θέμα, τη συμφωνία. Εκεί ο καθένας μας είπε ότι δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση για τους λόγους που αφορούσαν την οικονομία και τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση πριν πάει στις Πρέσπες έπρεπε να έχει το πράσινο φως της Βουλής.

Δεν είχε όμως ούτε καν τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου. Χαίρομαι που βλέπω τη ΝΔ κι άλλες πολιτικές δυνάμεις να έχουν αντισταθεί στην κύρωση της συμφωνίας αυτής», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.