«Το έγκλημα είναι διαρκές. Η άναρχη δόμηση, οι καταπατήσεις και κάθε είδους μικρή ή μεγαλύτερη παρανομία, έχουν οδηγήσει σε «ασφυξία» τους Δήμους που επλήγησαν στην Ανατολική Αττική από την φονική πυρκαγιά. Έτσι εξηγείται και γιατί αυτή η 100 φορές μικρότερη φωτιά από την αντίστοιχη της Ηλείας το 2007, προκάλεσε τόσα θύματα…» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ανεξάρητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Με βάση την ανωτέρω τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας καθαρές απαντήσεις για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας και την επόμενη μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές».

Πάνε να αποχαρακτηρίσουν 100.000 στρέμματα!

Τεκμηριώνοντας την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα και δημόσιες αναφορές, που καταδεικνύουν ότι το έγκλημα είναι, πράγματι, διαρκές και αποτρόπαιο. Συγκεκριμένα, τονίζει:

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 25ης Ιουλίου 2018 αναφέρει ότι μόνο στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας προωθούνται αποχαρακτηρισμοί από δάση και ένταξη σε σχέδια κοντά στα εκατό χιλιάδες στρέμματα, αριθμός που αντιστοιχεί στις καμένες εκτάσεις. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται λεπτομερώς και τα χιλιάδες άλλα στρέμματα που προωθούν προς τον ίδιο σκοπό και οι άλλοι Δήμοι από την Ανατολική Ακτή της Αττικής, μέχρι τα Μέγαρα και την Σαλαμίνα.

Στην ίδια εφημερίδα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Συνολάκης αποκαλύπτει ότι έχουν καταρτισθεί και σχέδια για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και πριν και μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού οφείλουν να γνωρίζουν τα σχέδια αυτά.

Σύνηθες φαινόμενο οι πιέσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων!

Τις μαρτυρίες για τα εγκλήματα αυτά προσφέρουν στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όπως π.χ. μεταξύ άλλων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας και η πρώην Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη».

Ειδικότερα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ενσωμάτωσε συγκλονιστικές δηλώσεις της κ. Καραβασίλη, η οποία έχει καταγγείλει μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς το κράτος είναι 'λαδωμένο', όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δυστυχώς. Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί για να εντάξω κάποια 'φιλέτα', θα ήμουν τώρα με περιουσία. Αυτό γινόταν, θα πάρεις οικόπεδο και θα μοσχοπουλήσεις, βάλε τη γραμμή πιο εκεί, αυτές ήταν οι πιέσεις. Το έχω δεχτεί επανειλημμένα αυτό. Έκανα το γενικό πολεοδομικό Κηφισιάς και δέχθηκα αντίστοιχες πιέσεις. Κάποιοι κρατούσαν «Θερμοπύλες» κάποιοι δεν το έκαναν, κάποιοι άρχισαν να ξεχειλώνουν τα πράγματα και μετά άρχισαν οι νόμοι να ξεχειλώνουν, «παράθυρα» και… πόρτες για να μπορεί ο καθένας το αυθαίρετο του να το νομιμοποιήσει. Αυτό γίνεται συνέχεια, ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση. Ποτέ δεν θα υπάρξει, όσο το σύστημα στηρίζεται στην ψηφοθηρία».

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος υπενθυμίζει ότι για τις φωτιές της Πελοποννήσου το 2007 το εμπρηστικό σχέδιο θεωρείται δεδομένο και οι ποινές που επιβλήθηκαν σε Νομάρχη, Δήμαρχο και άλλα στελέχη, ήταν 225 χρόνια κάθειρξης. Και τότε ,όπως και τώρα, συγκεντρώθηκαν χρήματα και υλικά και θεωρείται δεδομένο ότι μέρος τους δεν έφτασε στον προορισμό του με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να κάνει έρευνα για "πλιάτσικο".

Τα ερωτήματα που έχει απευθύνει ο ανεξάρτητος βουλευτής προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τα ακόλουθα:

Έχετε διατάξει έρευνα για τα πέρα απο κάθε αμφιβολία τελεσθέντα κακουργήματα, κατά τα προαναφερόμενα στοιχεία και μαρτυρίες;

Θα αναδασωθούν οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν;

Υπήρξε έστω και μιας ημέρας φυλάκιση από τα 225 χρόνια κάθειρξης που επιβλήθηκαν στους υπεύθυνους της καταστροφής του 2007;

Πότε και με ποιά διαδικασία νομιμότητας δημιουργήθηκαν οι οικισμοί Καλλιτεχνούπολη, Διώνη, Νέος Βουτζάς;

Υπήρξε αλληλογραφία επίσημη μεταξύ υπουργείων και Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας για συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης πυρκαγιάς;

Υπάρχει η δυνατότητα απαλλοτρίωσης τμημάτων των ιδιωτικών οικοπέδων στις παραλίες για να εξασφαλίζεται πρόσβαση των κοινοτήτων σε περίπτωση κινδύνου ή είναι αντισυνταγματική προσβολή του δικαιώματος στην ιδιοκτησία;

Γιατί δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο Ξενοκράτης;

Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών;

Γιατί οι αρμόδιοι ενώ είδαν χάρτες επικινδυνότητας και πρόβλεψη για 9 μποφόρ, δεν ενίσχυσαν τα μόνιμα σημεία πυρασφάλειας;

Τι έγινε τους προηγούμενους μήνες στο τομέα της πρόσληψης;

Ήταν επανδρωμένα τα πυροφυλάκια;

Υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες; Έπρεπε να υπάρχουν; Ποιος έχει την ευθύνη αν δεν υπήρξαν;

Η Πυροσβεστική μιλάει για τραγικές ελλείψεις υλικών, ισχύει;