Με έναν απόλυτα κυνικό τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους συγγενείς των πυρόπληκτων στο Μάτι, από τους οποίους ζητάει να παραιτηθούν από κάθε οικονομική απαίτησή τους, προκειμένου αυτοί να διοριστούν στο δημόσιο. Η αντιμετώπιση αυτή κρίθηκε από πολλούς ότι χρειάζεται μια διευκρίνιση από την πλευρά του υπουργείου και της υπεύθυνη υπουργού κ. Όλγας Γεροβασίλη, τουλάχιστον ως προς την διατύπωση.

Ωστόσο, παρά το σάλο, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ το υπουργείο δεν σκοπεύει να κάνει κάποια διόρθωση στον τρόπο διατύπωσης. 

Αντίθετα μάλιστα, συνεχίζοντας στην τακτική της αλαζονείας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για τυμβωρυχία, επειδή διατύπωσαν ερωτήματα επί της ασαφούς απόφασης που εξέδωσε για το διορισμό πυρόπληκτων στο Δημόσιο. Αν και έδωσε διευκρινίσεις, επέμεινε στη διατύπωση της υπουργικής απόφασης, που όμως δίνει χώρο και για διαφορετικές ερμηνείες. Σε ό,τι αφορά δε την ουσία της υπόθεσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε μεν διευκρινίσεις στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τη διατύπωση της απόφασης, αλλά δεν δήλωσε ότι θα αλλάξει τη διατύπωση αυτήν.

Έτσι, αν και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει την «επίσημη» ερμηνεία της απόφασης, αυτή παραμένει ανοιχτή και σε διαφορετικές ερμηνείες.   Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση αναφέρει  ότι η αίτηση για τον διορισμό πυρόπληκτου συνεπάγεται «την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού».

  Η φράση «παραίτηση από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις» προκάλεσε τη διατύπωση ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και το εάν εκείνοι που θα διοριστούν στο Δημόσιο καλούνται επί της ουσίας από την κυβέρνηση να παραιτηθούν από την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για τυχόν αποζημιώσεις για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων ή για αποζημιώσεις επειδή καταστράφηκαν οι περιουσίες τους. 

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η παραίτηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών – διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος». Χαρακτήρισε, δε, την ερμηνεία αυτή ως «προφανή».  

Και συνέχισε η διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου: «Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λχ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο».   «Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος, και βεβαίως ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής», αναφέρει το υπουργείο.  

Ωστόσο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διατύπωση της υπουργικής απόφασης, καθώς δεν κάνει καμία μνεία περί διόρθωσής της, αντιθέτως κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο ότι δεν κατανόησαν το «προφανές», αλλά ότι κακόπιστα έθεσαν τα ερωτήματα.  

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ασέβειας και χυδαιότητας η τυμβωρυχία συγκεκριμένων κέντρων απέναντι στους νεκρούς και τους συγγενείς τους στο Μάτι Αττικής» και προσθέτει ότι «υπενθυμίζουμε στους νοσταλγούς παλιότερων, σκοτεινών εποχών, ότι η αξιολόγηση των δικαιωμάτων με βάση το ‘δούναι και λαβείν’ και ο διορισμός στο Δημόσιο με βάση τα ‘πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων’, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Επιτέλους, λίγο σεβασμό στους ανθρώπους, που διόλου δεν θα προτιμούσαν να έχουν τύχει του ‘ευεργετήματος’ τέτοιου διορισμού».  

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο τις ευθύνες που της αναλογούν στο θέμα της εθνικής τραγωδίας με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δεν θέλει να αναλάβει, αλλά επιχειρεί και να κρυφτεί από κάθε εξέλιξη που αφορά σ’ αυτή. Με περισσότερο σεβασμό και λιγότερη αυταρέσκεια ωστόσο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους πολίτες της περιοχής που είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο.