Μυστικές συναντήσεις, φραξιονισµοί, ίντριγκες, υπόγειες συγκρούσεις και ατέλειωτα εσωκοµµατικά µαχαιρώµατα περιελάµβανε η διαδικασία που οδήγησε στην επιλογή του νέου γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πέρασε από αρκετά κύµατα έως ότου καταλήξει ο κ. Τσίπρας στον κ. Σκουρλέτη.

Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός βρέθηκε προ τετελεσµένων γεγονότων, µε την έννοια ότι ο κ. Σκουρλέτης επιβλήθηκε από τη συµµαχία των «53+» µε τη λεγόµενη «τρόικα» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελείται από τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη. Από τις αρχές του καλοκαιριού ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Ρήγα, εκτιµώντας ότι το κόµµα είναι σε ύπνωση και ο µόνος τρόπος να «ξυπνήσει» είναι η τοποθέτηση ενός στελέχους πρώτης γραµµής.

Στο πλαίσιο αυτό, έπεσαν στο τραπέζι τα ονόµατα των δύο πιο στενών συνεργατών του, του Νίκου Παππά και του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου.

Η πραγµατικότητα, ωστόσο, είναι πως οι δυο τους αλληλοεξοντώθηκαν, λόγω της πολύ κακής σχέσης τους, αλλά και των (νέων) συσχετισµών που επικρατούν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, οι δύο αυτές υποψηφιότητες προσέκρουσαν στις µαζικές αντιδράσεις της µεγάλης πλειονότητας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδίως των ιστορικών στελεχών του κόµµατος. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη γωνία των οδών Σόλωνος και Σίνα, όπου βρίσκεται το σπίτι της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, πραγµατοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδοµάδες ουκ ολίγες µυστικές συσκέψεις. Σε αυτές φαίνεται πως πήραν µέρος, µεταξύ άλλων, ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Θοδωρής ∆ρίτσας, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος και ο Μιχάλης Υδραίος.

Η συµµαχία αυτή συµφώνησε στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη για τη θέση του γραµµατέα του κόµµατος.

Οι ίδιες πληροφορίες  αναφέρουν ότι συγκέντρωσαν περισσότερες από 80 υπογραφές µελών της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία θα στήριζαν τη συγκεκριµένη υποψηφιότητα.

∆εδοµένου ότι η Κεντρική Επιτροπή αριθµεί 151 µέλη, ήταν σαφές πως είχαν την πλειοψηφία και θα κέρδιζαν οποιοδήποτε πρόσωπο πρότεινε ο κ. Τσίπρας απέναντι στον κ. Σκουρλέτη. Επιπροσθέτως, µια τέτοια εξέλιξη θα έπαιρνε χαρακτηριστικά ανταρσίας και θα οδηγούσε τον κ. Τσίπρα σε δεινή εσωκοµµατική ήττα µε απρόβλεπτες προεκτάσεις.

Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι ο σηµαντικός αριθµός των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Σκουρλέτη επιβεβαιώθηκε και στη µεγάλη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Κυριακή στη συµβολή των οδών Ακαδηµίας και Βλαχάβα 11, όπου βρίσκονται τα γραφεία της εφηµερίδας «Εποχή», µε τη συµµετοχή δεκάδων µελών της Κεντρικής Επιτροπής. 

«ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΗΚΑΝ»

Την ίδια ηµέρα, πραγµατοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη και της οµάδας των «προεδρικών», όπου διαπιστώθηκε πως δεν βγαίνουν οι συσχετισµοί για την εκλογή γραµµατέα της αρεσκείας του κ. Τσίπρα, ακόµα και αν υπήρχε συµµαχία µε την τάση «Πλατφόρµα» των ∆. Παπαδηµούλη, Ρ. ∆ούρου, Γ. Μπαλάφα, Κ. Ζαχαριάδη κ.ά. Με βάση την καταγραφή που έγινε, εκτιµήθηκε ότι οι υποψηφιότητες είτε του κ. Παππά είτε του κ. Τζανακόπουλου δεν θα µπορούσαν να συγκεντρώσουν περισσότερες από 70 υπογραφές µελών της Κεντρικής Επιτροπής. Τα δυσάρεστα νέα έφτασαν έως το... Σούνιο.

Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι την περασµένη Κυριακή οι κύριοι Τζανακόπουλος, Παππάς αλλά και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός, µετέβησαν στη θερινή κατοικία του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο.

Εκεί πραγµατοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη, όπου σταθµίστηκαν όλα τα νέα δεδοµένα. Και πολύ περισσότερο αναλύθηκε το «µήνυµα» που είχε σταλεί από την πλευρά του κ. Σκουρλέτη, πως θα είναι «κανονικός γραµµατέας» και όχι «υπηρεσιακός».

Κοινώς, πως δεν θα ήταν ένας γραµµατέας στα πρότυπα του κ. Ρήγα, αλλά µε αρµοδιότητες στην επιλογή των προσώπων, όπως, για παράδειγµα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, αλλά και µε συµµετοχή στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίµου.

Οι εσωκοµµατικοί συσχετισµοί έδειχναν αµείλικτοι, µε αποτέλεσµα για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε ουσιαστική υποχώρηση, για να µην υποστεί πανηγυρική ήττα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδέχτηκε την πρόταση της «άλλης πλευράς», στραπατσάροντας τους δύο στενούς συνεργάτες του, και κυρίως τον κ. Παππά, ο οποίος επιθυµούσε σφόδρα τη θέση του γραµµατέα.

Μία ηµέρα ύστερα από όλα αυτά, την περασµένη ∆ευτέρα το απόγευµα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στα 150 µέλη της Κεντρικής Επιτροπής τον Πάνο Σκουρλέτη για γραµµατέα, προσπαθώντας να περάσει προς τα έξω πως η συγκεκριµένη επιλογή ήταν δική του απόφαση.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο πως, ακόµα και τα µεσάνυχτα της ∆ευτέρας, ο κ. Τσίπρας είχε αγωνία για το τελικό αποτέλεσµα της ψηφοφορίας και τηλεφωνούσε ανακουφισµένος σε κορυφαία στελέχη του κόµµατος.

Τι φοβόταν; Μήπως η πλευρά των «προεδρικών», προεξάρχοντος του κ. Παππά, εκδήλωνε στην κάλπη την πικρία της. Εντέλει ο κ. Παππάς έδειξε κοµµατικότητα και στήριξε την προταθείσα υποψηφιότητα. Για την Ιστορία, ο κ. Σκουρλέτης συγκέντρωσε 126 ψήφους, ενώ υπήρχαν και 18 λευκά. 

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ