Με το γνωστό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και τη δράση ότι «λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρω» εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, τρία χρονιά από την προηγούμενη εμφάνισή του. Με έντονο «προεκλογικό άρωμα» εγχώριας πολιτικής σκηνής -έστω και αν βρισκόταν στο Στρασβούργο- ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το βήμα της Ευρωβουλής για να επιτεθεί στη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για νεποτισμό. Αφορμή το σφυροκόπημα και οι σκληρές αναφορές του Ισπανού ευρωβουλευτή (ΕΛΚ) Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, ο οποίος προκάλεσε αρκετό εκνευρισμό στον πρωθυπουργό.

Κατά τα άλλα, έριξε για μια ακόμα φορά την ευθύνη για όλα τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας στους προηγούμενους, παρουσιάζοντας εαυτόν ως μεταρρυθμιστή. Διαβεβαίωσε δε ότι η Ελλάδα δεν θα επανέλθει στις «αμαρτωλές πρακτικές» του παρελθόντος, όσον αναφορά τα δημοσιονομικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση. Το τέλος των μνημονίων δε συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, αλλά ιστορική τομή με το παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Την προσεχή περίοδο θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών μέσω και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Θα συνεχίσουμε τη πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας.» 

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε επίσης και τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι μετά από 26 χρόνια επιλύθηκε ένα πρόβλημα, χωρίς την επιβολή της βίας.

Επανέφερε επίσης τη ρητορική για την άνοδο της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται ηγεμονικός πολιτικός λόγος σε παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις και όχι μόνο, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε κρίσιμες χώρες» παρατήρησε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας πως αυτή η εξέλιξη, απειλεί την Ευρώπη με αποσύνθεση.

«Κάποιοι από εσάς, το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω» ανέφερε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Σφυροκόπημα από τους ευρωβουλευτές

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, απευθυνόμενοι στον Αλέξη Τσίπρα. Λάβρος ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ξανακυλήσει στον λαϊκισμό, γιατί είναι επικίνδυνος, τόσο ο ακροδεξιός όσο και ο ακροαριστερός. «Μην το ξεχάσετε, εμείς δεν θα το ξεχάσουμε» είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

«Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα» είπε.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν από την ομάδα των Σοσιαλιστών εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ενεργότερο ρόλο των χωρών της Μεσογείου στην ΕΕ και εξέφρασε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γκι Φερχόφστατ των Φιλελεύθερων είπε: «Εγώ διαφωνώ με τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν ένδειξη αλληλεγγύης. «Να τα κράταγε τα χρήματα, αν αυτό ήταν δείγμα αλληλεγγύης» τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του τέως προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι φταίνε και οι δύο πλευρές για την κρίση: ότι φταίνε και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα που δεν έκανε άμεσα μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι εταίροι που δεν πίεσαν, αλλά έδωσαν έμφαση στο λογιστικό κομμάτι.

«Το ερώτημα όμως είναι αν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση, που μπορεί να μας πιάσει απροετοίμαστους. Και η Ελλάδα ήταν ένα μικρό κομμάτι αυτής της κρίσης. Και η απάντηση είναι ότι δεν είμαστε έτοιμοι».

«Πώς θέλετε η ιστορία να σας θυμάται: Σαν εκλογικό ατύχημα ή σαν επαναστάτη μεταρρυθμιστή;» τον ρώτησε χαρακτηριστικά. «Το παλιό πολιτικό σύστημα υπάρχει ακόμα. Δεν βλέπω τις αλλαγές που θα περίμενα» τόνισε, αναφερόμενος και στις περιπτώσεις της Ιταλίας.

Ο Νότης Μαριάς (μη εγγεγραμμένος) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη «μαγική εικόνα» που παρουσίασε σχετικά με την έξοδο από τα μνημόνια, τα οποία -όπως είπε- έσωσαν τους δανειστές και όχι τους πολίτες. Κάλεσε μάλιστα τον Τσίπρα να εγγράψει στον προϋπολογισμό τις γερμανικές αποζημιώσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Η Σκα Κέλερ των Πρασίνων συνεχάρη τον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε την Ελλάδα να δώσει περισσότερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Γκαμπριέλε Τσίμερ της ομάδας της Αριστεράς είπε ότι η Ελλάδα έδωσε πολλά διδάγματα στην ΕΕ, η οποία οφείλει να γίνει μια Ένωση αλληλεγγύης.  

Ο Μαρσέλ ντε Γκραφ της Ευρώπης των Εθνών είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι λύγισε στις απαιτήσεις των δανειστών «και τώρα μιλά τη γλώσσα τους». Από τα μνημόνια διασώθηκαν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, συνέχισε. 

Οι απαντήσεις-απορίες του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός απάντησε δηλώνοντας ευτυχής «που η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε «δομικές μεταρρυθμίσεις», προστατεύοντας -«όσο μπορούσαμε- τους πολίτες.

Είπε ότι το 2015 υπήρχε ανθρωπιστική κρίση, «ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε», άνθρωποι ανασφάλιστοι, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει.

Απαντώντας στον Γκι Φερχόφστατ, ο Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία μνημόνια, και συμφώνησε μαζί του ότι έγιναν λάθη από τους δανειστές. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η δική του κυβέρνηση έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

* Στην απορία του γιατί χρειάστηκαν τρία μνημόνια του απάντησε, πάντως, λίγο αργότερα, ένας Πορτογάλος ευρωβουλευτής με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την περίπτωση της Πορτογαλίας που βγήκε γρήγορα από τα μνημόνια. Ο Πορτογάλος τού εξήγησε ότι η χώρα του δεν έχασε πολύτιμο χρόνο, όπως η Ελλάδα την περίοδο του 2015... 

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας απαντώντας στη σκληρή κριτική που του άσκησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Πονς, θυμήθηκε τον... Σαλβαδόρ Αλιέντε (δεδομένου ότι την 11η Σεπτεμβρίου είναι και η επέτειος ανατροπής του από τον Πινοσέτ), ενώ αρκετά εκνευρισμένος από τη σκληρή κριτική του Ισπανού ευωβουλευτή είπε:

«Δεν είναι κακό ότι άλλαξα κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται. Ελπίζω να μην κάνατε σκόπιμα αναπαραγωγή των δύο άκρων στην ομιλία σας. Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό σας ενημερώνω πως αρχηγοί στην δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών. Μιλήσατε για λαϊκισμό λυπάμαι αλλά στην δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από την στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια στην επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων είναι μία στάση ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού.»