Υπάρχει προετοιμασία για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Στο δικό μου αντικείμενο είναι η προετοιμασία της μεικτής διυπουργικής σύσκεψης με τη Ρωσία. Υπάρχει προετοιμασία, η ημερομηνία της επίσκεψης εξαρτάται από το πρόγραμμα των δύο ηγετών, δεν είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να εξειδικευτεί η ημερομηνία όχι η πρόθεση συνάντησης που είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και την πλατεία Αριστοτέλους με τους μετανάστες, διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται μέτρα και ότι ασκούνται πιέσεις στην Ευρώπη ώστε να αναλάβει τις ευθύνες
της.

Για τα κονδύλια της ΕΕ τόνισε: «Η επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι οι δικοί της έλεγχοι δεν έχουν ανακαλύψει καμία παρατυπία, έγινε μια καταγγελία από μια μη κυβερνητική οργάνωση που εξετάζεται από τον OLAF. Το 1 δις 100 εκ. είναι το ποσό για μια πενταετία που θα διαθέσει η ΕΕ, έχει δώσει γύρω στα 400 εκ. από τα οποία το μεγαλύτερο κομμάτι έχει πάει στις διεθνείς οργανώσεις του ΟΗΕ και στις ΜΚΟ. Η ΕΕ αποφάσισε να κατανείμει τα ποσά με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε το μεγαλύτερο κομμάτι να μη κατευθύνεται σε δημόσια χρήση από την ελληνική κυβέρνηση αλλά σε χρήση από διεθνείς οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.»

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι με τους γείτονες πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι στο δημοψήφισμα υπάρχει μια αντιφατικότητα. «Δεν παντρεύουμε τους λαούς κάνουμε δυνατή τη συνύπαρξη τους. Είναι προφανές ότι με τους γείτονες πρέπει να προσπαθείς να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει συναίνεση στη γειτονική χώρα φάνηκε από το δημοψήφισμα, με αντιφατικό τρόπο είναι αλήθεια, αυτοί που πήγαν κατά 91% είπαν ότι συμφωνούν.

Πράγματι το δημοψήφισμα έχει μια αντιφατικότητα που συνδυάζει μεγάλη αποδοχή αυτών που πήγαν με μια αποχή. Η αποχή εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι εκκαθαρισμένοι, αλλά ακόμα και έτσι το ποσοστό που ψήφισαν είναι συγκρίσιμο με αυτό που ψήφισαν για το Brexit.»

Επανέλαβε, τέλος, ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, «γιατί δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν».

Σε ερώτηση του Γιώργου Τράγκα, αν θα «φορτώσετε στο Μητσοτάκη» το ζήτημα, απάντησε: «Φυσικά όχι γιατί δεν θα έρθει πρώτον, και φυσικά όχι γιατί θα το λύσουμε εμείς. Στο νόμο Κατρούγκαλου δεν υπήρχε πρόβλεψη για περικοπή συντάξεων, η προσωπική διαφορά κατοχυρωνόταν και προστατευόταν για πάντα, ένα χρόνο μετά ήρθε το ΔΝΤ και εκβίασε. Στο νόμο Κατρούγκαλου υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες που αποδεικνύουν γιατί δεν χρειάζεται αυτό το μέτρο για αυτό είναι απολύτως αχρείαστο και για αυτό κανείς τώρα δεν το θεωρεί διαρθρωτικό. Αποδείξαμε στον προϋπολογισμό ότι τα έχουμε τα λεφτά για αυτό δεν πρόκειται να κοπούν. Δεν θα κοπούν για πάντα οι συντάξεις γιατί έτσι ήταν και στον αναλογιστικό νόμο.»

Για τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μπει στο Υπερταμείο: «Αυτό είναι απολύτως αντισυνταγματικό και δεν μπορεί να γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα μεταφοράς αρχαιολογικών χώρων, από μια γραφειοκρατική ανοησία που συμπεριλήφθηκαν... Είναι ορισμένα πράγματα που από το σύνταγμά μας είναι εκτός αγοράς. Αν έγινε ένα γραφειοκρατικό λάθος αυτό θα διορθωθεί, προφανώς κανείς δεν είχε διάθεση να πουλήσει την Ακρόπολη.»