Πυρετώδεις χαρακτηρίζονται οι προετοιμασίες όχι μόνο σε επίπεδο υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και στην εταιρεία που για περίπου τέσσερις δεκαετίες διενεργεί τις εκλογές στην Ελλάδα, Singular Logic, προκειμένου να είναι δυνατόν να διενεργηθούν για πρώτη φορά τετραπλές εκλογές τον Μάιο του 2019. Εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές.

Την τελική απόφαση για κάτι τέτοιο θα πάρει ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον φυσικά κάποιες έκτακτες συνθήκες, όπως η απώλεια της πλειοψηφίας με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιβάλουν αναγκαστικές εκλογές νωρίτερα.

Οπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», και σε παλαιότερο ρεπορτάζ όταν ετέθη για πρώτη φορά το σενάριο των πολλαπλών εκλογών τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό, όταν στο υπουργείο Εσωτερικών βρισκόταν ο κ. Π. Σκουρλέτης, σήμερα γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, η Singular Logic, που έχει ως κύριο έργο την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανακοίνωσή τους, είχε δηλώσει στην κυβέρνηση αδυναμία να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο «στοίχημα» τόσο τεχνικά όσο και οργανωτικά. Επίσης, πολλά ερωτήματα υπήρχαν και ως προς το κατά πόσον ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να διενεργήσει εκλογές σε τέτοια έκταση και σε ταυτόσημους χρόνους.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει εκλογική διαδικασία με τη Β’ Αθήνας να έχει χωρισθεί σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, ενώ η Περιφέρεια Αττικής (το παλαιό Υπόλοιπο) να έχει συγκροτηθεί σε δύο. «Μέχρι τρεις κάλπες το υπάρχον μοντέλο έχει δυνατότητες να λειτουργήσει, έστω και στα όρια των δυνατοτήτων του.

Αν πάμε όμως σε τέσσερις (σ.σ.: αφού οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφορούν όχι μόνο τις περιφέρειες αλλά και τους δήμους), τότε το ρίσκο καθίσταται ιδιαίτερα υψηλό», σημείωναν, σύμφωνα με το παλαιότερο δημοσίευμα των «Π», παράγοντες της Singular Logic. Σημειώνεται ότι υπήρχε μια ασφάλεια στην εκτίμηση ότι το σύστημα αντέχει τριπλές εκλογές, αφού αυτό είχε συμβεί τον Μάιο του 2014, επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά, όταν το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic χρειάσθηκε να διενεργήσουν ταυτόχρονα τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύνολο, δηλαδή, τρεις κάλπες.  

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Οι διαψεύσεις για την αδυναμία διενέργειας τετραπλών εκλογών τόσο από την πλευρά του υπουργείου όσο και από την πλευρά της εταιρείας μετά το δημοσίευμα των «Π» υπήρξαν μάλλον τυπικές και χλιαρές. Οταν στη συνέχεια ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Αλ. Χαρίτσης, με το σενάριο των τετραπλών εκλογών να κυριαρχεί στον Τύπο και στα μίντια, ο υπουργός, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης σχετικά, χωρίς να επιβεβαιώσει πολιτικά ένα τέτοιο σενάριο, δήλωσε ότι θα υπάρξει προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο, τόσο σε επίπεδο κρατικού μηχανισμού όσο και σε επίπεδο εταιρείας, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα για τη διενέργεια εκλογών με τέσσερις κάλπες.

Η Singular Logic ακολουθεί τη μέθοδο της προσομοίωσης για να «τεστάρει» σε ρεαλιστικό περιβάλλον τη δυνατότητα του λογισμικού και την ικανότητα του προσωπικού της να εγγυηθεί τη διενέργεια πολλαπλών εκλογών. Αυτή τη μεθοδολογία είχε ακολουθήσει και ενόψει των πολλαπλών εκλογών με τρεις κάλπες τον Μάιο 2014, την ίδια έχει την πρόθεση να εφαρμόσει και στην παρούσα, ακόμη πιο απαιτητική συγκυρία.

Η προσομοίωση με τέσσερις κάλπες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει τα «Π», έχει προγραμματισθεί από την εταιρεία για τα τέλη Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση θα έχει εξελιχθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Η Singular Logic έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα μπορεί να δώσει μια ασφαλή απάντηση, ως προς το κατά πόσον μπορεί να ανταποκριθεί στις τετραπλές κάλπες με τις νέες περιφέρειες στο λεκανοπέδιο, μέχρι το τέλος του έτους. Στελέχη της εταιρείας, αλλά και πηγές από το υπουργείο εξέφρασαν προς τα «Π» την αισιοδοξία τους ότι τελικά, και παρά την αρχική επιφύλαξη, θα καταστεί εφικτό, αν ληφθεί μια τέτοια πολιτική απόφαση, να διενεργηθούν από κοινού εθνικές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές ταυτόχρονα.

Σημείωναν, μάλιστα, ότι η εμπειρία του επικεφαλής της εταιρείας, Α. Δρυμιώτη, ο άρτιος τεχνικός εξοπλισμός και η τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί επιτρέπουν βάσιμη αισιοδοξία.

Παράλληλα και σε πολιτικό επίπεδο μετά το ατυχές δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δήλωση Ζάεφ ή την εκτίμηση του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. για το χρονοδιάγραμμα που θα έρθει προς κύρωση η Συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά γι’ αυτήν στα Σκόπια, θα είναι περίπου το καλοκαίρι.

Αρα οι πιθανότητες για αναγκαστικές εκλογές τον Μάρτιο εξαιτίας του Σκοπιανού περιορίζονται και οι πιθανότητες για τέσσερις κάλπες τον Μάιο κυριαρχούν. Συγκεκριμένα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε δήλωσή του τη Δευτέρα χαρακτήρισε απώτατο όριο για να έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές αλλαγές τον Μάιο του 2019, ενώ ο Γ. Χαν εκτίμησε ότι μπορεί να είναι σε ισχύ η Συμφωνία το καλοκαίρι του 2019.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018